Ionel Blanculescu: Anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei

Anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia României, chiar dacă va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro, iar competitivitatea va deveni „religia economiei naţionale”, consideră Ionel Blănculescu, preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.

„Anul 2012 reprezintă primul an de după criza economică, care a durat trei, respectiv 2009, 2010 şi 2011, şi va fi marcat de diferite stări de metamorfoză a acesteia, cum ar fi criza datoriilor suverane sau a îndatorării excesive a unor state, cu care interconectăm atât funcţional, cât şi operaţional. Chiar şi pe fondul acestor stări, ciclicitatea economică va aduce economia României în faza de după criză şi anume înviorare şi relansare economică, până la expansiune, în următorii trei ani”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ionel Blănculescu, preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.

În opinia acestuia, competitivitatea va deveni „religia economiei naţionale”, iar turismul va fi vedeta anului 2012.

„2012 va reprezenta un an pozitiv pentru economia României, caracterizat de optimism, speranţă şi mult entuziasm, pe fondul, pentru prima data în istoria economică a ţării, a creşterii cu adevărat a competitivităţii, coloana vertebrală a unei economii performanţe. Competitivitatea va deveni religia economiei naţionale, iar cei care nu cunosc ce înseamnă aceasta, vor trebui să consulte dicţionarele economice naţionale şi internaţionale”, a explicat analistul economic.

Acesta a precizat că dacă Guvernul României va reuşi să sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente şi curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornică de a uita cât mai repede purgatoriul prin care a trecut în cei trei ani de criză dură. Consider că turismul va fi surpriza plăcută a anului 2012 în România, aşa cum agricultura a fost vedeta anului 2011″, a adăugat analistul economic.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, Ionel Blănculescu consideră că acesta va urma în 2012 tendinţele pozitive ale economiei, urmând să-şi păstreze o stabilitate relativă, într-un interval de variaţie probabil de 4,1 – 4,4 ron/euro.

„Nu mă aştept la explozii pe cursul de schimb, chiar în condiţiile în care unele state din zona euro vor introduce probabil distorsiuni majore pe această piaţă, urmate de volatilitatea cursului, însă pe perioade scurte de timp. Specialiştii in domeniu susţin că este de evitat intrarea în panică în aceste scurte perioade de timp, similare turbulenţelor periodice în timpul unui zbor”, a subliniat preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare.

De asemenea, analistul economic consideră că România se va încadra în prevederile acordului cu FMI în acest an deoarece este unul dintre cei mai silitori elevi.

„România se va încadra, în mare parte, în prevederile acordului cu FMI în acest an. Nu cred că există elev mai silitor al FMI decât România şi cum acest organism financiar internaţional, cu rezervele de rigoare, solicită ţării noastre cerinţe normale de disciplinare bugetară şi fiscală, nu văd de ce acestea nu ar putea fi puse în aplicare”, a subliniat preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *