Jocul copiilor din Mexic: „De-a gaborii si traficantii”

  • Copii de opt ani, din orasele de granita ale Mexicului sarac cresc jucandu-se de-a traficantii de droguri si asasinii platiti, dat fiind ca adrenalina si bunastarea conexe lumii traficantilor, a patruns adanc in viata lor, relateaza Reuters.
  • Parintii din orase precum Ciudad Juarez, ori Tijuana, de la granita cu Statele Unite, spun ca, inca din scoala primara, copiii sunt captivati de bandele de traficanti, pe care le vad pe strada si la stirile TV – oameni care expun arme, conduc ostentative SUV-uri negre si garzi de corp care se pot descurca in orice situatie.

Mai mult decat sa se joace de-a hotii si vardistii si sa-i admire pe pompieri si mecanicii de locomotiva, copiii inventeaza jocuri de-a rapitul si formeaza, in joaca, bande cu nume copiate dupa cartelurile brutale ale drogurilor, carora ei le idolatrizeaza puterea de lorzi ai crimelor si ale caror rafuieli au ucis mai mult de 23.000 de oameni incepand de la sfarsitul lui 2006. Ei risca astfel sa devina noua generatie de asasini platiti adolescenti, considerati de cartelurile drogurilor ca o forta de munca ieftina, spun politistii.

„Puisor ce vrei sa fii, cand te faci mare?’/ „Traficant”

Crimele comise de minori, incepand de la furturi din magazine, pana la crime pentru carteluri, au crescut de trei ori in acest an in Tijuana, oras aflat aproape de San Diego, spune procurorul federal al statului mexican Baja California. In vecinatatea Mexicului, mai mult de jumatate dintre cei 10.000 de minori arestati in 2009 au mai putin de 13 ani.
“Unul dintre colegii de clasa ai fiului meu le-au spus copiilor sa aduca pistoale la scoala, pentru ca ei urmau sa formeze o banda de traficanti de droguri si sa se joacea de-a rapitul”, spune mama unui copil de 8 ani, din Ciudad Juarez, cel mai violent oras al Mexicului, cu aproximativ 5.200 de omucideri, savarsite in timpul razboaielor drogurilor, incepand din ianuarie 2008.
O alta mama, spune ca fiul ei, in varsta de 9 ani i-a spus de curand ca vrea sa se faca traficant de drouri. “Baiatul meu a venit acasa si mi-a spus: mama, vreau sa fiu ca ei. Au o gramada de bani”.
In acelasi timp, multi copii sunt traumatizati de ororile violentei, vad ca bandele ucid politisti, vad capetele aruncate pe marginea drumurilor si siruri de corpuri goale pe poduri. Armata s-a luptat cu asasinii platiti pe strazi, in apropierea scolilor, iar gloantele au ajuns unori pana in locurile de joaca.


Asasinii platiti au impuscat un om de aproximativ 100 de ori, chiar in fata unei gradinite din Ciudad Juarez, saptamana trecuta, exact atunci cand copiii intrau in clase.
Unul din obiectivele mandatului presedintelui Felipe Calderon a fost zdrobirea bandelor de traficanti. El a desfasurat mai mult de 70.000 de militari si politisti, pe tot teritoriul Mexicului, avand si un puternic suport din partea Statelor Unite. Escaladarea violentei inspaimanta turistii, alungandu-i din statiunile de pe litoral, determinandu-i pe unii afaceristi sa-si inghete investitiile in fabricile din zona de frontiera, in vreme ce Statele Unite se intreaba daca vecinul sau va putea fi vreodata izbavit de violenta.
In acelasi timp, copiii din orasele depresive de frontiera pot sa vada ca membrii bandelor de traficanti sunt burdusiti cu bani proveniti din activitatile de trafic, care le aduce mai mult de 40 de miliarde de dolari pe an, in Mexic. Cu un numar limitat de modele si cu un acces la fel de limitat la scoli bune, copiii isi vad parintii luptand pentru cele necesare, in orasele industriale, unde ajung someri cu miile, dupa recesia profunda de anul trecut.
“Traficantii castiga tone de bani si nu patesc nimic”, spune Rubi, o fetita de 14 ani, din Tijuana, al carei vis este sa devina o contrabandista de top. “Chiar si Politia ii ajuta”, spune ea.

K, de la AK-47

In Ciudad Juarez, asistentii sociali dau vina pe absenta parentala, pentru faptul ca tineri cu varste mai mici de 11 ani ajung sa intre in bande. Muncitorii trudesc indelung in uzinele care fabrica pe nimic produse pentru export. “Comportamentul conflictual incepe din momentul in care copilul ramane atat de mult timp singur”, spune asistenta sociala Aida Arellano. Ei intalnesc tineri cu varste ceva mai mari, iau droguri si invata sa tina o arma in mana”.
Parintii si profesorii spun ca acesti copii copiaza modele din baladele de la radio, cunoscute sub numele de “nerco corridos” – care lauda evadarile traficantilor de droguri. Altii vad filme care dau o spoiala de glamour vietii traficantilor de droguri, ori clipuri pe Internet, si vin in contact cu aceasta informatie, adesea privind peste umarul unor rude adulte, care downloadeaza aceste filme.
O mama spune ca fiul ei a dorit sa devina lord al drogurilor, dupa ce a vazut la televizor o emisiune despre mormintele somptuase, placate cu aur, in care sunt ingropati traficantii. Multi sunt impresionati de asasinii platiti, le idolatrizeaza arsenalele, ca desprinse dintr-un film de la Hollywood.
“Atunci cand invata alfabetul unii dintre acesti copii asociaza litera K cu AK-47”, spune Lourdes Almada, sefa unei organizatii comunitare, care lucreaza cu copiii in Ciudad Juarez. “Ei spun ca una dintre cele cateva modalitati de a ajunge sus este sa ai o arma – cea mai mare si mai buna”.
Presedintele Felipe Calderon a promis mai multe scoli si bunastare pentru orasele de la granita, cum este Ciudad Juarez, unde locuitorii sunt pur si simplu satui de violenta macabra. Dar lucrurile merg incet, iar cei care renunta la scoala sunt absorbiti in lumea crimei. “Copiii incep cu jafuri, apoi se afunda si isi croiesc drum rapind si ucigand”, spunee Imelda Almanza, procuror general adjunct in Baja California. “Este o crestere semnificativa a acestor fenomene”.

Foto: Reuters, Borderland Beat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *