Jocul de-a politica: Tabere de vara pentru copiii din Gaza

ONU concureaza cu Jihadul Islamic si Hamas pentru a gazdui mii de copii in tabere de vara, relateaza cotidianul britanic The Guardian. Potrivit publicatiei, de-a lungul intregii Fasii Gaza, Agentia pentru Asistenta si Munca a ONU gazduieste 250.000 de copii, fete si baieti, in campusuri de zi segregate, care participa la Jocurile de Vara. In acelasi timp, organizatiile militante, Hamas si Jihadul Islamic ofera, de asemenea, tabere de vara copiilor din fasie. Jihadul Islamic gazduieste 10.000 de copii, in 51 de tabere, in vreme ce in cele 500 de campusuri ale Hamas beneficiaza de programe de instruire si relaxare 100.000 de copii. Cele doua grupari privesc taberele ca pe o oportunitate de a influenta tanara generatie,  de a le inocula constiinta datoriei de a rezista ocupatiei israeliene si dragostea pentru pamantul palestinian. Agentia pentru Asistenta si Munca a ONU spune ca doreste doar sa ofere copiilor o distractie.

Cotidianul descrie cum arata o tabara in stilul Jihadului Islamic: “Baietii stau la umbra, in corturi ridicate pe plaja din Gaza si asculta numai pe jumatate ceea ce le spune, la megafon, un barbat. Pana la urma, scoala s-a terminat si este vremea pentru jucat fotbal si pentru inotat. Unii dintre cei 100 de baieti susotesc intre ei, alti se ingroapa in nisip, ori ingroapa picioarele prietenilor. Dar atunci cand barbatul intreaba: “Care este soganul nostru?”, ei devin instantaneu atenti si raspund la unison: “Rezistenta!”. Fetele studiaza Coranul cinci ore pe zi, si invata mestesuguri, precum broderia. Pentru baieti activitatile sunt mult mai diversificate: fotbal, informatica, marsaluit si tir (sportiv). Copiilor li se preda, de asemenea, istoria bataliilor palestiniene. “Intr-o societate unde politica si conflictul fac parte din viata de zi cu zi, o copilarie libera de asmenea tensiuni este ceva de neimaginat”, scrie Tha Guardian.

Anul acesta, rivalitatea dintre organizatiile militante si Agentia ONU a luat o intorsatura urata, cand tabara ONU a fost incendiata in mijlocul noptii, iar seful organizatorilor, John Ging a fost amenintat cu moartea. Agentia ONU afirma ca nu stie cine sunt atentatorii si a cerut Hamas, formatiunea politica aflata la guvernare in Gaza, sa investigheze cazul.

Israelul pretinde ca taberele de vara Hamasul si Jihadul Islamic produc o noua generatie de extremisti. Organizatorii taberei ONU isi declina competenta cu privire la ceea ce se intampla in alte campusuri, dar expun in mod opstentativ o filozofie de viata opusa. Incearca sa le insufle copiilor valori precum lucrul in echipa si colegialitatea. “In mediul incarcat de presiuni din Gaza este important sa existe un spatiu unde copiii sa fie doar copii”, spune purtatorul de cuvant al Agentiei, Chris Gunnes. “Noi vrem sa le redam copiilor sentimentul disctractiei si normalitatii”. Taberele ONU sunt mai bine organizate si echipate. Agentia nu descurajeaza copii si participe si in taberele concurentei. Sunt baieti care merg in unul din campusuri dimineata si in altul dupa-masa. “Inapoi in tabara Jihadului Islamic, lectiile politice s-au terminat si baietii se joaca in apa, in ciuda celor 80 mc de apa menajera, bruta sau partial tratata deversati zilnic in mare, relateaza The Guardian. Sub privirea supraveghetorilor taberei ei sustin in cor Jihadul Islamic, desi participa si in tabara de vara a ONU. Hasan Sidan, un baiat de 13 ani, cu parul si hainele pline de nisip, reflecteaza linistit la prioritatile baietilor de varsta lui. Cel mai mult lui ii place saritura in inaltime si “cel mai rau este cand ei ne citesc”. Copiii spun ca vor doar sa se joace pe plaja si sa se distreze”.

Foto: The Guardian

http://intelligence.businesslive.ro/wp-content/uploads/2010/08/Palestinian-girls-play-at-006.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *