Kabul Bank, in criza de lichiditati

Activele bancare au fost inghtetate

Afganistanul a inchetat activele actionarilor principali si principalilor debitori ai celei mai importante banci private, care s-a pomenit in criza de lichiditati, fapt soldat cu demisia a doi directori de top, informeaza Al-Jazeera. Aimal Hashoor, purtatorul de cuvant al bancii centrale a afirmat ca institutia de control a ordonat inghetarea activelor lui Sher Khan Farnood, fostul presedinte al Kabul Bank si Khalilullah Fruzi, directorul executiv, si, de asemenea, ale altor catorva actionari si debitori majoritari. “Aceasta practic a oprit vanzarea activelor pana la clarificarea situatiei”, a afirmat Hashoor.
Saptamana trecuta, presa americana relata ca banca centrala afgana a preluat controlul Kabul Bank, fortandu-i pe Farnood si Fruzi sa demisioneze si ordonandu-le celor doi fosti sa predea bunuri in valoare de 160 milioane de dolari, reprezentand vile luxoase, cumparate cu fondurile bancii, in Dubai. Guvernul afgan si guvernatorul Bancii Centrale au negat alegatiile, pretinzand ca nu s-a intervenit, iar Farnood si Fruzi s-au dat la o parte din cauza noilor reglementari financiare. Presedintele Hamid Karzai si Omar Zakhilwal, ministrul de finante al tarii au afirmat ca Farnood si Fruzi au iesit din sistem din cauza noilor reguli bancare, ce interzic actionarilor sa detina pozitii de top management in cadrul bancii.
Unul dintre fratii presedintelui Karzai sifratele unuia dintre ei doi vicepresedinti sunt actionari majoritari ai Kabul Bank, printre ai carei clienti se afla aproximativ 250.000 de angajati in sistemul de stat. Un oficial, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a afirmat ca Mahmoud Karzai, fratele presedintelui nu a fost afectat de inghetarea activelor bancare pentru ca nu are proprietati inregistrate pe numele lui. Mohammad Haseen, fratele lui Mohammad Qasim Fahim, primul vice-presedinte Kabul Bank, a fost printre cei carora li s-au inghetat activele.
Coruptia este una dintre cele mai comune caracteristici negative in Afganistan, iar Washingtonul se teme ca raspandirea coruptiei va alimenta campania militara condusa de talibani si va complica eforturile de intarire a controlului exercitat de guvernul central, astfel ca Statele Unite si alte trupe straine sa se poata retrage. Cozi lungi de deponenti nemultumiti se formeaza in fata filialelor bancii de cand a devenit cunoscut, saptamana trecuta, ca cei doi directori, care impreuna detin 28% din actiunile bancii, au demisionat.

Foto: Al Jazeera

http://intelligence.businesslive.ro/wp-content/uploads/2010/09/2010979629866784_20.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *