La Kremlin se cauta un defector

Schimbul de spioni care a avut loc la inceputul lunii intre Washington si Moscova a fost urmat, cum era si firesc de debriefinguri in ambele parti. Debriefingul este un interogatoriu incrucisat, extrem de amanuntit si complex, al agentului revenit din spatiul de operare. Uneori, ca metoda auxiliara, este folosita si investigarea subiectului cu detectorul de minciuni. Obiectivul este “golirea” agentului de toate informatiile pe care le detine, indiferent ca este constient de ele sau nu, ca doreste sau nu sa le furnizeze (sau sa le ascunda).

Procedura s-a incheiat, probabil, in ambele tabere. Anna Chapman, frumoasa rusoaica arestata la New York, se pregateste deja pentru viitoarea cariera politica – soarta cruda a celor mai multi dintre spionii expusi, indiferent carui serviciu de informatii i-ar apartine. Ecourile scandalului se sting incet. Dar, in spate, dincolo de usile securizate ale centrelor de analiza, munca ofiterilor continua. De fapt, se poate spune ca abia acm incepe. Rusii au avut, in ultima perioada, o serie de esecuri in campul informativ-operativ extern. Anul trecut, in primavara, Romania expulza atasatul militar ucrainean pentru incercarea de acces neautorizat la informatii NATO. Implicarea Moscovei in caz era mai mult decat evidenta. In noiembrie, fostul ofiter KGB – Diretia I Principala (Serviciul de informatii externe al URSS) era impuscat in apropierea Pietei Rosii. Acum, scandalul celor 10 spioni (care de fapt erau 12), arestati la New York vine sa completeze peisajul.

Retele cazute

Aceste compromiteri fac probabil parte dintr-o lunga lista de retele cazute, despre care insa nu s-a vorbit in public. In general, spionii prefera sa-si regleze conturile intre ei, fara implicarea celor din afara. Din motive lesne de inteles, lumea spionajului este inchisa. In afara nu razbat decat zambetele diplomatice. Iata ce spunea, de curand consilierul pe probleme de politica externa al presedintelui rus, Serghei Prihodko, despre relatia Kremlinului cu americanii:

„Evolutiile bune in domeniul politico-militar si in privinta cooperarii regionale trebuie insotite de progrese reale in sectorul economic. (…) Este foarte interesanta fuziunea potentialului american din domeniul stiintific si tehnologic cu posibilitatile pietei ruse pentru a le folosi in proiecte reciproc avantajoase, inclusiv participarea americanilor la crearea unui centru de inovatii la Skolkovo”.
Declaratiile erau facute chiar inainte de vizita presedintelui Medvedev in SUA, care a fost imediat urmata de izbucnirea scandalului de spionaj. Inaintea vizitei, Prihodko promitea progrese intr-o serie de chestiuni delicate: “Ratificarea tratatului privind dezarmarea nucleara START, problema scutului antiracheta, cat si situatia din Iran, Kirgizstan, Afganistan si din Coreea de Nord vor fi pe ordinea de zi”.


Ulterior, presedintele Obama a admis ca stia despre iminenta arestare a spionilor rusi, atunci cand a dat mana cu Dmitrii Medvedev. Probabil ca, dupa aceasta declaratie a lui Barack Obama, dl. Prihodko si-a muscat mainile de suparare; un profesionist de talia domniei sale nu poate accepta usor o infrangere atat de usturatoare.

Biografia domnului Prihodko

Mai intai, sa vedem cine este dl. Prihodko. Potrivit biografiei publicate pe Internet, Serghei Eduardovici Prihodiko a fost numit in postul pe care il ocupa in prezent, in martie 2004. Lucreaza la administratia prezidentiala din 1997. Este diplomat, are 52 de ani si a terminat Facultatea de relatii economice internationale. In timpul studiilor, a facut un stagiul la Inalta Scoala de Stiinte Economice din Praga, iar dupa absolvire a lucrat in cadrul ambasadei URSS in Cehoslovacia, cu o scurta intrerupere, intre anii 1985 – 1987, cand a fost transferat in Centrala. Dupa caderea Cortinei de Fier, Prihodiko a continuat sa activeze ca diplomat, in Cehia si Slovacia, iar mai apoi a fost din nou transferat in Ministerul de Externe al Federatiei Ruse, unde a fost mai intai seful departamentului care se ocupa de Tarile Baltice, pentru ca apoi sa devina loctiilorul directorului Departamentului Europa. “Potrivit unor date, Prihodiko a fost cadru de informatii, care si-a folosit drept acoperire statutul diplomatic“, noteaza site-ul rusesc “Liudi” (www.peoples.ru).

Serghei Prihodiko si-a inceput cariera la Kremlin, ca apropiat al unor inalti demnitari, in perioada mandatului Eltin, dar, incepand cu anul 2.000, s-a dovenit la fel de util si noului presedinte, Vladimir Putin, de asemenea, fost ofiter de informatii. Prihodiko s-a ocupat de pregatirea buletinelor de analiza privind problematica externa, iar noul presedinte a considerat ca aceste materiale sunt chiar mai bune decat cele de la Ministerul de Externe. De asemenea, consilierul a sustinut, inaintea unor evenimente internationale importante, o serie de briefinguri pregatitoare cu jurnalistii apropiati Administratiei Prezidentiale. Serghei Prihodiko lucreaza, impreuna cu Dmitrii Kozak, la pregatirea Forumului Cooperarii Economice Asia – Oceanul Pacific. Mass-media din Federatia Rusa il considera unul dintre cei mai influenti oficiali ai Kremlinului. “Potrivit anumitor analisti, in sfera competentelor dlui Prihodiko s-ar afla si chestiunea implementarii programelor de inarmare rusesti in strainatate”, mai scrie site-ul “Liudi“. De altfel, dl. Prihodiko este secretarul Comisiei pentru cooperare tehnico-militara cu alte tari. Serghei Prihodiko este casatorit si are doua fiice.

In 2009, dupa violentele de strada care au avut loc la Chisinau, Seghei Prihodko a fost vocea care a acuzat cel mai vehement “agentii speciali ai Romaniei” de implicare in revolta. Cel mai probabil, gustul amar al compromiterii antenei de la Bucuresti a jucat un rol important in constructia acestei abordari.

In acest moment, insa, infrangerea este mult prea importanta pentru a fi tratata cu declaratii ori cu gesturi diplomatice tafnoase. Analistii rusi revad informatiile de la toate caderile din ultima vreme, incercand sa gaseasca similitudini – oameni, situatii, relationari. Cine a avut acces la informatii in toate cazurile? Este intrebarea-cheie asupra careia se concentreaza acum ofiterii celulei de analiza din Moscova. La Kremlin se cauta un defector. Iar pe lista, extrem de scurta, a celor care vor primi, la prima mana, mapa informativa cu rezultatele investigatiei se afla si numele domnului Serghei Prihodko. Pentru domnia sa, probabil este o chestiune de orgoliu profesional. Pentru cel care a tradat este o problema de viata si de moarte. Mai cu seama de moarte, iar lui nu-i ramane decat sa spere ca cei care l-au operat au stiut sa-l protejeze. Ceea ce e indoielnic.

Foto: About.com/Liudi (peoples.ru)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *