Liviu Voinea: Romania este in grafic pentru un avans al economiei de 2,8% in acest an

liviu-voinea-ghimpeleRomânia a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere economică, dar este în grafic pentru un avans al economiei de 2,8% în 2014, ținta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

‘Ținta pentru tot anul este o creștere economică de 2,8%. Noi avem o creștere de 2,4% pe brut și de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar ușor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creștere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creștere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul’, a afirmat Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a menționat că structura creșterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuție negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB.

‘În schimb, consumul are acum o contribuție pozitivă, după ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, producția industrială și exporturile au contribuții pozitive. Importantă nu este atât evoluția de la un trimestru la altul, pentru că aceasta este influențată de factori sezonieri, conjuncturali, cât cifra anualizată de creștere economică. Avem 2,4% creștere economică, o cifră foarte bună și peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o încetinire a ritmului de creștere economică față de, să spunem, trimestrul I, dar nu o scădere, o încetinire a ritmului de creștere’, a spus Liviu Voinea.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *