Lucian Croitoru(BNR): Creditarea rămâne redusă, deși împrumuturile noi au început să crească

1408031615_lucian_croitoru_consilier_bnr_aur_rezerve_internationale_rosia_montanaRomânia se află, încă, în faza post-criză în care creditarea rămâne redusă, deși împrumuturile noi au început să crească, acesta fiind un comportament specific oricărei economii care a trecut printr-o criză, susține consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru.

“Creditare a scăzut foarte mult. Nu este un comportament românesc. Este un comportament pe care l-am constatat în toate economiile, fie emergente, fie dezvoltate.

De câte ori este un boom într-o economie emergentă, urmează o criză profundă. După ce are loc spargerea unei astfel de bule, urmează ani buni în care creditarea rămâne foarte joasă, deși producția se reia”, a explicat marți Croitoru, în cadrul unei conferințe de specialitate.

El a amintit o serie de cercetări realizate la nivel mondial din care reiese faptul că, în țările emergente, creșterea economică poate fi reluată pe baza economiilor realizate de companii și nu pe baza creditării. “Creșterea economică poate să se reia pentru că firmele au resursele lor, fac economisiri, pe care, dacă sectorul public nu se restructurează, vine Guvernul și le ia prin impozite și le plătește unde nu trebuie.

Și la noi se întâmplă asta de 25 de ani. Dar creditarea rămâne în continuare scăzută și noi suntem încă în această fază, deși creditele noi tind să dea semne că se reiau”, a mai spus Croitoru.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *