Marile banci cu probleme – sa moara!

Presedintele bancii centrale elvetiene, Philipp Hildebrand, considera ca marile banci cu importanta sistemica ar trebui lasate sa falimenteze, fara insa a pune in pericol economia. ” O economie de piata ar trebui sa permita esecul unei companii cu dificulati financiare „, a afirmat Hildebrand.

In cazul falimentului unei banci mari, compania ar trebui sa poata asigura continuitatea activitatilor vitale pentru economie, in special fluxurile de plati, creditarea sau operatiunile de depozit, a adaugat el.

Presedintele bancii centrale elvetiene considera, de asemenea, ca proiectele prin care se urmareste garantarea supravietiuirii marilor banci in caz de criza, in schimbul unor reglementari mai stricte pentru fondurile proprii, capital si gradul de indatorare, sunt avantajoase pe plan politic, insa nu vizeaza neaparat consolidarea sistemului financiar.

Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a propus crearea unei retele europene de fonduri pentru caz de faliment bancar, infiintate dupa regulile spatiului comunitar si alimentate prin taxe impuse bancilor. Acest instrument preventiv ar trebui sa permita contracararea unor eventuale probleme cauzate de falimente bancare.

Foto: swiss-bank-accounts.com

Vezi si:

Grecia, in incapacitate de plata ameninta securitatea euro

Se prabuseste economia zonei euro?

Pretul aurului atinge cote record, sub presiunea crizei din Grecia

Euro, bazin de decantare pentru tarile in criza de lichiditati?

Dolarul, ingrijorat pentru euro

BCE se teme ca europenii nu-si vor plati creditele

BCE a accelerat achizitia de de obligatiuni guvernamentale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *