Masurile de austeritate incendiaza Europa

Greva in Spania si proteste in Danemarca

Guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, risca sa se confrunte cu o greva generala. La greva functionarilor publici, prima din ultimii 14 ani, au participat 75 la suta din angajati, afirma sindicatele, in timp ce Guvernul a avansat un nivel de 15,9 la suta. La Madrid, mii de angajati au protestat in fata institutiilor guvernamentale strigand „Zapatero, demisia!”.

Aproximativ 60 de manifestatii sunt prevazute in toata tara . In total, 2,6 milioane de functionari care lucreaza in institutii centrale, regionale sau locale au fost indemnati sa inceteze lucrul.

Functionarii protesteaza fata de masurile de austeritate decise de Guvern pentru limitarea deficitului bugetar, care a ajuns la 11,2 la suta din PIB in 2009. Guvernul de la Madrid a decis scaderea salariilor cu cinci la suta incepand din iunie si inghetarea acestora in 2011. Seful patronatelor spaniole, Gerardo Diaz Ferran, considera ca greva functionarilor este „inoportuna”, afirmand ca acestia beneficiasera de cresteri salariale excesive in 2009.

Sindicalistii ameninta ca vor iesi in strada daca Guvernul va adopta un plan de reformare a pietei muncii. Guvernul a avertizat ca, in lipsa unui acord cu partenerii sociali, va prezenta proiectul de reforma pe 16 iunie. Reforma pietei muncii din Spania este considerata absolut necesara de catre Guvern, FMI si analisti, in conditiile in care tara depune eforturi pentru a depasi recesiunea.

In Danemarca, zeci de mii de persoane au manifestat marti dupa-amiaza in fata sediului Parlamentului, la Copenhaga, impotriva planului de austeritate al Guvernului de centru-dreapta. Aproximativ 40.000 de persoane, potrivit politiei, un numar dublu, potrivit sindicatelor organizatoare, si-au exprimat, cantand si strigand sloganuri, dezacordul fata de planul de relansare economica al Guvernului liberal-conservator privind scoaterea acestui regat scandinav din criza economico-financiara.

Guvernul si sustinerea parlamentara a acestuia, Partidul Poporului Danez, de extrema-dreapta, care detine majoritatea in Legislativ, au anuntat luna trecuta masuri de austeritate, intre care reducerea cu jumatate a perioadei alocatiilor pentru somaj, la doi ani, o inghetare a ajutorului pentru dezvoltare si o plafonare a alocatiilor familiale.

Purtand numeroase steaguri si pancarte, pe care se putea citi „Nu planului de austeriate”, „Nu distrugerii modelului danez de flexisecuritate”, manifestanti de toate varstele, veniti din toate regiunile tarii, i-au ascultat pe liderii lor sindicali criticand dur Guvernul „asocial”, care se „desolidarizeaza de cei mai saraci membri ai societatii”.

Guvernul lui Lars Loekke Rasmussen a lansat acest plan de austeritate cu scopul realizarii unor economii in valoare de 24 de miliarde de coroane (3,2 miliarde de euro) pana in 2013, pentru a aduce deficitul public la un prag limita de 3 la suta din Produsul Intern Brut, stabilit de Uniunea Europeana, in comparatie cu 5,5 si 5,1 prevazute in 2010. Parlamentul urmeaza sa adopte, in mod formal, acest plan pana la sfarsitul lunii. Danemarca nu face parte din zona euro, dar este legata de aceasta printr-o cooperare monetara, care ii impune aceleasi criterii.

Foto: ABC News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *