MFP anunta noi forme a normelor de aplicare ale programului “Prima mașină”

2147204-afp-mediafax-foto-eric-lalmandToate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru programul “Prima mașină”, vor beneficia de finanțare care va acoperi maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proformă, potrivit unei noi forme a normelor de aplicare ale programului, postate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pe site-ul propriu.

Această nouă formă include propuneri și observații rezultate din procesul de consultare publică și inter-instituțională.

Comparativ cu prima variantă a normelor de aplicare postată pe site-ul MFP în data de 31 octombrie 2014, proiectul de Hotărâre de Guvern publicat marți pe site-ul instituției elimină criteriul pe categorii de vârstă pentru potențialii beneficiari.

Conform noii variante, toate persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru acest program, vor beneficia de finanțare care va acoperi maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proformă. Din finanțarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanția statului.

MFP precizează că finanțarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobânzile și comisioanele bancare, precum și alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit. Durata maximă a finanțărilor este de 60 de luni calendaristice.

O altă diferență față de varianta inițială a proiectului normelor de aplicare constă în introducerea unei prevederi prin care autoturismul achiziționat în cadrul programului poate fi înstrăinat, în anumite situații, sub condiția achitării integrale a soldului finanțării garantate. De asemenea, preluarea finanțării garantate și a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prin inovație.

sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *