Ministrul Culturii: România în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene

m-culturiiBilanțul participării
Cultura (2007-2013) a fost programul Uniunii Europene dedicat sectorului cultural, gestionat de Direcția Generală pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene, împreună cu Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură.

Cu un buget de aproximativ 400 de milioane de euro, programul a sprijinit proiectele culturale cu dimensiune europeană care contribuiau la promovarea mobilității persoanelor ce lucrează în sectorul cultural, la încurajarea circulației creațiilor artistice și culturale și a dialogului intercultural.

Candidații puteau fi instituții publice, organizații ale societății civile sau firme cu activitate principală în domeniul culturii, în măsura în care activitățile derulate în proiectele propuse erau non-profit. Pentru a fi eligibili, candidații trebuiau să aibă sediul într-una din țările participante la Program: statele membre ale Uniunii Europene; Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia, Albania și Bosnia și Herțegovina; Islanda, Liechtenstein, Norvegia.

Principalele tipuri de proiecte finanțate la care au participat operatorii culturali români sunt: proiectele de cooperare europeană, traducerile literare și festivalurile culturale europene.

România a participat la 129 de proiecte în Cultura (2007-2013): 111 proiecte de cooperare (12% din totalul proiectelor europene finanțate), 15 proiecte de traduceri literare (aproape 100 de cărți traduse din literatura europeană; 2% din totalul proiectelor europene finanțate) și 3 festivaluri (3% din totalul festivalurilor europene finanțate).

Cele mai multe proiecte la care au participat operatorii români sunt din artele spectacolului, urmate de cele de patrimoniu cultural. Instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale participă în proporții aproape egale la proiecte, în timp ce firmele sunt mai slab reprezentate. Cei mai mulți beneficiari ai granturilor sunt din București, apoi din Cluj-Napoca, Arad, Sibiu și Târgu Mureș.

În cadrul Programului Cultura (2007 — 2013), Ministerul Culturii a acordat co-finanțare mai multor proiecte importante, printre care care amintim: Cities on Stage, derulat de Teatrul Național Radu Stanca, E-motional Bodies and cities, derulat de Fundația Gabriela Tudor, Jardin d’Europe, derulat de Asociația 4Culture, Urban Culture Fusion, derulat de Asocia?ia JM’Events, Imagine II derulat, de Asociația Elite Art Club Unesco și altele.

Pentru anul 2014, bugetul alocat de Ministerul Culturii pentru co-finanțarea proiectelor europene deja selectate la Bruxelles pentru a obține finanțare în cadrul Programului Cultura este de 500.000 lei.

Susținerea instituțiilor prin promovarea programelor și proiectelor publice transsectoriale, potențarea rețelelor de cooperare și deschiderea infrastructurilor culturale și educaționale către toți beneficiarii reprezintă obiective asumate în cadrul Ministerului Culturii ca elemente definitorii ale politicii statului român.

În acest sens, Ministerul Culturii va demara în scurt timp sesiunea de finanțare dedicată proiectelor culturale care au ob?inut finanțare europeană în cadrul Programului Cultura (2007-2013), în limita bugetară alocată, context în care îi invitam pe toți operatorii culturali să urmărească site-ul instituției noastre (www.cultura.ro) și să depună dosarele, conform Normelor de finanțare aprobate.

Conform studiului ‘Cultura (2007-2013), România în proiecte europene finanțate’ (Punctul de Contact Cultural al României, www.cultura2007.ro — Rezultate selecții)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *