Mugur Isărescu: Creditul în monedă națională pe seama reducerii ratelor dobânzii este în expansiune

CLIIMA20140507_0024_1Creditul în monedă națională este în expansiune clară, însă finanțarea economiei reale, în special a IMM-urilor, nu este mulțumitoare, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

“Avem o expansiune clară a creditului în monedă națională pe seama reducerii ratelor dobânzii. Se restabilește un echilibru necesar între creditarea în lei și valută. Înseamnă că măsurile noastre au avut efectul dorit. Stocul total de credite este încă în teritoriu negativ, dar creșterea creditării lei este mai mare decât scăderea la valută. (…) Însă, creditarea în lei pentru firme nu mă mulțumește”, a explicat Isărescu.

El a admis că finanțările în lei au crescut, în special, pe seama programului “Prima Casă”, iar contractarea unui credit pe 15-20 de ani reprezintă un semnal de încredere pentru o bancă centrală.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a apreciat că finanțarea firmelor este firavă, iar cea a IMM-urilor “mai rău decât firavă”.

“În domeniul IMM-urilor, (creditarea — n. r.) este mai rău decât firavă, iar acesta este un semn de neîncredere”, a afirmat Isărescu.

sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *