Mugur Isărescu: În ultimele 6 luni s-a tolănit în intervalul 4,40 – 4,44 lei/euro

Mugur-Isarescu-salariu-de-baza-10000-de-euroInfluența cursului de schimb asupra prețurilor s-a diminuat semnificativ în ultimii ani, iar de cel puțin șase luni leul “s-a tolănit în intervalul 4,40 – 4,44 lei/euro” și a devenit “complet indiferent la declarațiile politice”, chiar și într-un an electoral, după ce, în urmă cu mai mulți ani, deprecierea leului avea un impact dublu în evoluția prețurilor, comparativ cu aprecierea, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul Colocviilor de Politică Monetară.

“Când cursul se deprecia, transmisia asupra inflației, asupra creșterii prețurilor, era extrem de rapidă. Când se aprecia… Acum vreo șapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci deprecierea era dublă, ca impact, comparabil cu aprecierea. Frica de depreciere era dominantă în rândul agenților economici și, atunci, ei își puneau marje mai mari ca să se protejeze de depreciere. Asimetria s-a diminuat. Eu am remarcat-o! (…) După un timp, s-a văzut că direcția leului nu este doar de depreciere. Stă tolănit leul în intervalul 4,40 — 4,44 lei/euro de aproape o jumătate de an, adică mai puțin de 1%. A ignorat total anul electoral (…). S-a tolănit și mai tare din septembrie, a devenit și mai leneș, mai dă din când în când din coadă… Întrebarea este cât mai durează această stare de insensibilitate, de ignorare a scenei politice. Înainte, în campania electorală, stăteam cu ochii cât cepele să vedem unde se duce”, a explicat guvernatorul BNR.

El a precizat că reducerea asimetriei dintre impactul asupra prețurilor a devalorizării leului și cel al aprecierii acestuia a fost constatată în urma unor cercetări profunde realizate de echipa de politică monetară a Băncii Naționale.

sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *