Munca: 445 mii de persoane disponibile, care nu cautau loc de munca, in Romania, anul trecut

somajRata şomajului este este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale.

Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică de asemenea, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume:
– persoane subocupate;
– persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul;
– persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.

Setul de 3 indicatori constituie „arii” de întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte, după cum se poate observa din diagrama de mai jos.

Untitled

În anul 2013, 249 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate.

Această categorie de persoane a reprezentat 2,5% din populaţia activă, 2,7% din populaţia ocupată şi peste un sfert (27,1%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. La nivelul UE 28, 4,1% dintre persoanele active erau subocupate în anul 2013. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Irlanda şi Spania (ambele cu 6,8%), Marea Britanie (6,0%) şi Cipru (6,2%), iar cele mai mici în Republica Cehă (0,7%) şi Bulgaria (1,0%).

În România, faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 10 mii.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6656 mii persoane), 448 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 15 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea:

– 445 mii erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2013, această categorie de persoane a reprezentat echivalentul a 4,5% din populaţia activă. La nivelul UE28, persoanele disponibile să lucreze care nu căutau un loc de muncă reprezentau echivalenul a 3,8% din populaţia activă, între statele membre valoarea indicatorului variind între 0,9% în Lituania şi 12,1% în Italia.

– doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul. La nivelul UE28, această categorie de persoane reprezenta echivalentul a 0,9% din populaţia activă.

sursa: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *