Noile măsuri fiscale anunțate de autorități vor avea efecte negative semnificative asupra economiei românești, apreciază AmCham

imageResize (2)

 

 

 

 

Noile măsuri fiscale anunțate de autorități vor avea efecte negative semnificative asupra economiei românești, apreciază Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), asociație profesională care reunește 350 de companii americane, internaționale și locale.

‘Dorim să atragem atenția în mod special asupra efectelor negative semnificative pe care le vor genera propunerile de accizare suplimentară a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor și instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a construcțiilor speciale. Departe de a reprezenta o soluție sustenabilă pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina creșterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiții, scăderea locurilor de muncă și dificultăți economice în cascadă. Măsuri precum creșterea prețului pentru carburanți sau taxe pe construcțiile speciale se vor reflecta în creșterea costurilor de producție și implicit a prețurilor produselor românești diminuând competitivitatea acestora pe piețele externe. Nu în ultimul rând, aceste propuneri vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României, nefiind în linie cu prevederile directivelor europene’, se arată într-un comunicat al AmCham.

AmCham consideră că adoptarea de modificări ale legislației fiscale și introducerea de noi impozite și taxe fără consultări cu mediul de afaceri și prin ignorarea semnalelor de alarmă transmise, într-un an în care specialiștii AmCham au contribuit intens și extensiv cu expertiza și recomandări fundamentate la rescrierea Codului fiscal și a Codului de procedura fiscală, pot duce la pierderea încrederii mediului de afaceri în corectitudinea și transparența instituțiilor statului, mai ales că ‘aceste măsuri vin în pripă, fără analize de impact, ca urmare a ineficienței autorităților în colectarea resurselor preconizate’.

‘Nu în ultimul rând, reiterăm poziția noastră fermă privind ineficacitatea majorărilor de taxe și a introducerii de noi impozite, prin creșterea arbitrară a fiscalității, și solicităm în mod oficial Guvernului României și Ministerului Finanțelor Publice să se concentreze asupra respectării angajamentelor asumate față de mediul de afaceri și societate în general, prin adoptarea unor măsuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF și ridicarea gradului de conformare voluntară a contribuabililor. În acest sens, AmCham România își exprimă în continuare disponibilitatea de dialog și colaborare cu autoritățile statului’, se spune în comunicat.

În opinia AmCham, lipsa de coerență și consistență în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum și intervențiile frecvente și imprevizibile ale Guvernului în economie crează distorsiuni în mecanismele pieței, dificultăți în planificarea afacerilor, cu consecințe deosebit de grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investițională și competitivitatea economică a României.

sursa:agerpres
credit foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *