Noile reguli europene de etichetare alimentara ii vor ajuta pe consumatori sa manance sanatos – Afla ce se modifica

gresim-cand-credem-ca-tinem-dieta-surprizele-alimentelor-etichetate-light-sau-sanatoase_size1Noile reguli europene de etichetare alimentară au intrat în vigoare începând de sâmbătă, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor, potrivit Federației Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta.

Această reglementare — Regulamentului UE 1169/2011—ar urma să-i ajute pe consumatorii din UE să mănânce mai sănătos, iar pe persoanele care suferă de intoleranță alimentară să fie mai bine protejate.

Comisia Europeană a detaliat joi aceste noi măsuri, care intră în mod progresiv în vigoare începând din 13 decembrie, la trei ani după adoptarea lor, în urma unor numeroase confruntări și compromisuri cu industria agroalimentară.

Reprezentanții Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) și cei ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au avut o dezbatere la începutul lunii decembrie pe această temă, clarificând o parte dintre problemele generate de regulamentul care va fi aplicat treptat din 13 decembrie 2014 și a cărui respectare va fi obligatorie din 2016.

În cadrul întâlnirii s-a convenit îmbunătățirea lizibilității prin introducerea unei dimensiuni minime a caracterului de literă, scoaterea în evidență a alergenilor în lista ingredientelor prin litere îngroșate, obligația ca alimentele ne-preambalate să aibă informații cu privire la prezența sau absența alergenilor și să fie specificată pe etichetă originea cărnii neprocesate de porc, oaie, capră sau pasăre.

De asemenea, pe etichete vor fi introduși termeni noi, care vor furniza informații suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compoziția produsului, de exemplu ‘pește format’ și suplimentar consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor și informații despre conținutul în energie și în nutrienții principali, raportați la consumul de referință.

Romalimenta a precizat că nu va fi obligatoriu ca toate produsele de pe rafturi să aibă noile etichete, din 13 decembrie, iar cele care nu sunt conforme cu cerințele regulamentului pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.

Pentru a evita risipa de alimente, între altele, Regulamentul european permite vânzarea acestor produse indiferent cât de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau în conservă au o durabilitate mare și pot persista pe piață câțiva ani, deci este posibil să fie vândute produse cu tipul vechi de etichetă.

sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *