Numărul cazurilor de fraudă cu fonduri europene s-a triplat în 2012 faţă de 2010

fonduri-europene-pentru-agricultura-2011Numărul cazurilor de fraudă cu fonduri europene s-a triplat în 2012 faţă de 2010, iar mediul privat este cel care fraudează cel mai mult banii comunitari, potrivit unui studiu al Societăţii Academice Române.

În ceea ce priveşte cazurile de fraudă stabilită şi verificată, studiul SAR arată că există o creştere de la 15 la 35 de milioane de euro, iar la cele de fraudă suspectată de la 20 la aproape 90 de milioane de euro. „La orice indicator te uiţi este importantă tendinţa. Iar tendinţa este de triplare în 2012 faţă de 2010”, a declarat Răzvan Orăşanu, director de cercetare, la conferinţa de lansare a studiului, organizată luni la Reprezentanţa Comisiei Europene.

În mod „surprinzător”, cele mai multe fraude au fost comise de companii private (60 de cazuri) şi doar 30 de către autorităţile publice, deşi percepţia este, în general, că fraudele sunt făcute de stat. Folosirea de documente şi declaraţii false, fals în înscrisuri, schimbarea destinaţiei fondurilor, falsul intelectual şi înşelăciunea sunt cele mai frecvente „tactici de fraudare”, conform sursei citate.

Fondurile cele mai expuse fraudelor sunt cele de pe PHARE, SAPARD, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională (FEADR), menţionează aceeaşi sursă.

Analiza arată că 2003 este anul de vârf al fraudelor pe fondurile europene, urmat de 2007.

Studiul SAR a folosit date de la DLAF şi DNA.

Prezent la lansare, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat că intenţionează scoaterea din sistem „a acelor structuri care nu-şi justifică prezenţa”, un exemplu fiind organismele intermediare.

O altă măsură în vederea îmbunătăţirii sistemului de funcţionare pe zona de fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020 constă în simplificarea procedurilor. Astfel, mediul privat va beneficia de o simplificare „majoră” în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie publică.

Totodată, Eugen Teodorovici mizează pe „standardizarea principalelor documente (…) pe toate programele sectoriale”.

 

 

sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *