Participarea ministrului Baconschi la Forumul Societatii Germane pentru Politica Externa (DGAP). Intalnirea cu conducerea Fundatiei Hanns Seidel

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a susţinut astăzi, 4 februarie 2011, la München, o prelegere în cadrul Forumului Societăţii Germane pentru Politică Externă (DGAP) şi a avut, de asemenea, o întâlnire cu preşedintele Fundaţiei Hanns Seidel, prof. dr. Hans Zehetmair. Aceste acţiuni au avut loc în marja participării şefului diplomaţiei române la Conferinţa de Securitate de la München (4-6 februarie 2011).

În cadrul prelegerii cu tema “Priorităţi ale politicii externe româneşti, contribuţii la marile proiecte ale UE şi NATO”, susţinută în faţa reprezentanţilor prestigiosului DGAP, ministrul Baconschi a evidenţiat modul în care România îşi percepe rolul în interiorul comunităţii euroatlantice.

“Proiectele UE şi NATO au fost ancorele în jurul cărora România şi-a construit, în ultimii ani, toate priorităţile, abordările şi activităţile de politică externă. (…). Din punct de vedere politic, este imposibil de găsit măcar un singur exemplu care să reflecte o poziţie internaţională a României contradictorie cu valorile, interesele şi opiniile euroatlantice şi europene. Nu ne-am dezis niciodată de loialitatea faţă de parteneri şi nu am blocat niciodată consensul în cadrul NATO şi UE ”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Totodată, şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa rolului României din punctul de vedere al asigurării securităţii globale „Soldaţii noştri sunt permanent în misiune, în prima linie a comunităţii euro-atlantice. Considerăm că aceste eforturi sunt contribuţii la NATO, dar nu trebuie să uităm că siguranţa pentru statele membre NATO înseamnă, de asemenea, securitate pentru spaţiul european”, a explicat ministrul Baconschi.

Ministrul Baconschi a trecut în revistă, în cadrul prelegerii, contribuţiile şi implicarea României în cadrul principalelor proiecte şi dezbateri la nivelul celor două structuri centrale ale spaţiului euro-atlantic.

“Există un consens general că ne aflăm în faţa unui nou context geopolitic, în cadrul căruia NATO are de îndeplinit o sarcină complexă şi căruia Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE trebuie să îi confere o valoare adăugată semnificativă”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

Trasând priorităţile în cadrul Uniunii Europene, ministrul Baconschi s-a referit şi la aderarea României la spaţiul Schengen. “România este pregătită pentru aderarea la spaţiul Schengen, îndeplinim toate criteriile tehnice şi am securizat frontierele externe ale Uniunii Europene la standarde Schengen. Monitorizăm această frontieră cu un sistem de supraveghere de ultimă generaţie şi suntem conectaţi, în deplină securitate, la Sistemul de Informare Schengen”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.

“Zona Schengen se confruntă acum cu o serie de provocări din perspective imigraţiei ilegale, ceea ce a demonstrat că securitatea în cadrul Schengen poate fi în continuare îmbunătăţită. Sub nicio formă nu trebuie aceste vulnerabilităţi să fie conectate cu aderarea României la spaţiul Schengen”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

“Aderarea României la spaţiul Schengen va contribui semnificativ la securitatea spaţiului european. Nu numai pentru că suntem deja membri de încredere ai NATO şi ai UE, ci şi pentru că acţionăm precum un membru responsabil al Schengen”, a conchis ministrul, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii DGAP.

Întâlnirea cu preşedintele Fundaţiei Hanns Seidel (HSS), dr. prof Hans Zehetmair, şi cu membrii conducerii HSS a prilejuit un schimb de opinii cu privire la viziunea creştin-democrată asupra lumii, colaborarea societăţii civile din Germania şi România şi despre evoluţiile politice din cele două ţări.

Societatea Germană pentru Politică Externă (DGAP) a fost fondată în 1955 şi are sediul la Berlin. Este o societate cu profil academic, o asociaţie independentă, apolitică şi caritabilă şi reuneşte 21 de colaboratori ştiinţifici şi peste 2300 de membri (printre care şi lideri din politică, economie, ştiinţă şi mass-media),

Este cel mai important think-tank de politică externă al guvernului federal şi acţionează ca formator de opinie la nivel de politică externă, fiind o platformă pentru oficialii străini, care vor să se adreseze opiniei publice germane.

Fundaţia Hanns Seidel (HSS) are ca moto „În serviciul democraţiei, al păcii şi al dezvoltării”. Fondată în 1967, la München, HSS este o fundaţie politică independentă, apropiată de valorile creştin-sociale. Fundaţia Hanns Seidel este o interfaţă activă între ştiinţă şi politică.

Sarcina HSS este de a analiza conexiunile politice, de a prelucra bazele ştiinţifice ale acţiunilor politice şi de a reuni experţi, multiplicatori şi factori de decizie. Fundaţia promovează, de asemenea, studenţii cu rezultate excepţionale din Germania şi din străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *