Patru idei de afaceri mici

Dacă doriți să renunțați la jobul de zi cu zi și să lucrați pe cont propriu sau dacă doar căutați o sursă suplimentară de venit, iată câteva idei de afaceri mici, care nu necesită investiții majore.

  1. Scriitor freelancer

Dacă vă place să scrieți, există numeroase site-uri care angajează freelanceri pentru diverse proiecte, de la scris articole pentru bloguri, publicații online, statusuri pentru canale de social media, descrieri de categorii de produse pentru magazine online, eBooks și multe altele.

Începeți prin a realiza un portofoliu cu ce ați scris deja. Dacă nu sunteți mulțumiți de materialele respective, nu vă grăbiți, stați și scrieți până când veți fi convins că se ridică la potențialul maxim. Puteți publica articolele respective pe un blog propriu sau pe o platformă de tipul Medium.com. Dacă stăpâniți îndeajuns de bine o limbă străină, luați în considerare și ideea de a scrie în limba respectivă.

Puteți obține proiecte pe care să lucrați prin agențiile locale, prin social media sau prin diversele businessuri online specializate pe așa ceva, care angajează scriitori freelancers și intermediază legătură cu companiile care au nevoie de conținut.

  1. Fotograf imobiliar

Există numeroase site-uri agregatoare de anunțuri imobiliare unde sunt puse case și apartamente la închiriat sau vânzare, însă au poze de proastă calitate sau, mai rău de atât, nu au nici măcar o poză pentru a ilustra anunțul.

Dacă sunteți pasionat de fotografie, puteți lua legătura cu proprietarii sau cu agențiile și să le propuneți să realizați materialele pentru ei. Impactul vizual este foarte important în mediul online, câteva fotografii de calitate putând face o mare diferență în rapiditatea cu care se realizează tranzacțiile imobiliare. În plus pe lângă fotografii le puteți propune să realizați un tur virtual al casei, de 360 de grade.

Pentru a începe, veți avea nevoie de: aparat foto, trepied, lumini, obiective de calitate (asta dacă nu le aveți deja) și un mijloc de deplasare la imobilele respective.

  1. Food truck

Un segment de piață care începe să prindă din ce în ce mai mult teren și la noi: food trucks, mici restaurante mobile prin care antreprenorii vând mâncare “de stradă”. Aici alegerile sunt la imaginația fiecăruia: de la produse tip fast food (burgers, hot dogs, cartofi prăjiți, sandvișuri) la diverse deserturi (clătite, înghețată, gogoși). Există și baruri mobile, din care se vând cocktailuri, shoturi, cafea etc. Aceste rulote pot fi amplasate la festivalurile culturale locale sau în zonele cu clădiri de corporații.

Echipament necesar: rulota, pentru a vă putea deplasa între spații (nu uitați să o personalizați, fie prin colantare, fie prin contractarea unui crew de graffiti), echipamentul pentru gătit, echipamentul frigorific (cei de la Maxigel au o experiență de aproape 20 de ani în acest domeniu și vă pot ajuta), contracte cu furnizori locali, de la care să cumpărați ingrediente proaspete și de calitate.

Pentru inspirație, vă recomandăm să urmăriți filmul Chef, lansat anul trecut, care ilustrează perfect ideea de street food.

  1. Blog culinar

Tot pe nișa legată de mâncare, sunt la mare căutare blogurile culinare, așadar, dacă aveți talent la gătit, luați în considerare să porniți un astfel de proiect. Costurile de start sunt mici, puteți lucra de acasă, aveți nevoie doar de un laptop sau PC, cameră foto digitală, eventual și video, și un domeniu propriu pe care să instalați blogul.

Începeți prin a studia competiția, a vedea care sunt cele mai populare bloguri, ce rețete sunt mai căutate, care sunt cele mai mari minusuri ale celor care scriu pe această nișă (de exemplu: foarte mult conținut care nu este original sau este prost realizat, greu de urmărit din cauza designului încărcat al blogului etc).

Realizați un plan de conținut și promovare pentru blog, căutați ceva inedit cu care să veniți în plus față de celelalte bloguri. După ce veți avea o comunitate îndeajuns de mare, care vă va urmări activitatea, veți putea face bani din reclame, marketing afiliat, eBooks, diverse proiecte publicitare speciale etc.

Dacă nu sunteți pasionat de gătit, însă aveți numeroase alte pasiuni, porniți un blog pe nișa respectivă, indiferent de aceasta – cu siguranță există numeroși oameni care împărtășesc aceleași interese și care v-ar citi.

Foto credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *