Pe piata din Romania exista in jur de 20.000 de asigurari medicale private individuale si 200.000 de abonamente medicale contractate de catre angajatori

medicalaSistemul de sănătate românesc dispune de un mix de elemente obligatorii cât și voluntare/private de finanțare, dar sistemul de asigurari medicale private se află încă la început.

Datele cu privire la numărul persoanelor, care au ales o asigurare medicală privată, nu sunt raportate niciunei autorități, însă se estimează în jur de 15.000 – 20.000 de asigurări de sănătate private individuale. În plus, un număr estimativ al persoanelor, ale căror abonamente medicale au fost contractate de către angajator, ajunge la 100.000 – 200.000.

Există diferențe considerabile între țările europene, în ceea ce privește rolul unui asigurări medicale private individuale în cadrul sistemului de sănătate, precum și mărimea și funcționarea diferitelor piețe pentru asigurarea medicală privată individuală. Gradul de acoperire legală este dominant în toate țările, prin urmare piețele asigurărilor medicale private individuale sunt puternic influențate de normele și aranjamentele părții finanțate public a sistemului de sănătate. Înseamnă, de asemenea, că asigurările medicale private individuale joacă un rol modest în cadrul acestor piețe.

Comparând cifrele cheltuielilor private pentru sănătate ca procent din totalul cheltuielilor cu sănătatea, se poate observa că acestea variază între 30,6% și 20,5%, în mod constant între 1997 și 2003, înregistrând o ușoare creștere după aceea. O interpretare a acestei situații poate fi că asigurările medicale private individuale intrau pe piață, dar nu aveau o influență clară asupra cheltuielilor private; o altă interpretare ar putea fi că piața de “abonamente” s-a extins.

Un studiu privind sistemul asigurărilor medicale private individuale prezentat pe www.xprimm.ro arată că, în România, 87,5% din persoanele intervievate au avut intenția de a-și achiziționa o asigurare medicală privată individuală, iar 65,4% dintre ei consideră că un nivel de deductibilitate mai mare al primelor ar putea influența pozitiv decizia lor de cumpărare. Cu toate acestea, nu există date exacte cu privire la numărul sau tipul persoanelor care au ales o asigurare medicala privată. Se pare că angajatorii aleg, de obicei, abonamente de servicii medicale pentru angajați în detrimetul asigurărilor medicale private suplimentare.

“Facilitățile fiscale acordate asigurărilor private de sănătate ar trebui să fie una dintre soluțiile cele mai urgente pe care statul român ar trebui să le ia în considerare. Dacă 10% din populația României, care își permite o asigurare privată de sănătate, nu ar beneficia de bugetul național de sănătate, datorită faptului că asiguratorul va acoperi toate cheltuielile, statul ar putea direcționa bugetul spre alte clase ale societății, care, din păcate, nu își pot permite o asigurare privată”, declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

Sursa studiului: AICI

MediHelp International este cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est și este prezent pe piața din România începand cu 1999. MediHelp International este manager de distribuție al BUPA International în Ungaria, România și Bulgaria. În parteneriat cu BUPA International, MediHelp îmbină cu succes Asistența Medicală cu Asigurarea Internațională de sănătate, pentru beneficiul clienților săi. Pentru mai multe informații accesați www.medihelp.ro

MediHelp International este broker de asigurări al Bupa International în România, Ungaria și Bulgaria. MediHelp International este înregistrat la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor din România cu numărul RBK – 366/11.10.2006. Asigurările sunt oferite de Bupa Insurance Ltd. și Bupa Insurance Services Ltd. Bupa Insurance Services Ltd este înregistrat în Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord sub numărul 03829851, iar Bupa Insurance Ltd are numărul de înregistrare 3956433 în Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *