Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat un volum total nou finanţat în valoare de 546 milioane euro

Piata-de-leasing-2011Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat, la 30 iunie 2013, un volum total nou finanţat în valoare de 546 milioane euro, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, potrivit Asociaţia Societăţilor Financiare – ALB România.

„Un motiv obiectiv care a afectat negativ şi direct finanţarea pieţei de leasing în domeniul vehiculelor rulate îl constituie instituirea timbrului de mediu în baza OUG 9/2013. Un alt factor îl constituie scăderea volumului de achiziţii de vehicule noi, indiferent de sursa de finanţare, în contextul în care finanţarea domeniului transportatorilor rămâne o nişă de interes major pentru societăţile de leasing financiar”, se arată în comunicat.

Astfel, finanţările acordate în primele 6 luni ale anului 2013 s-au îndreptat către diverse domenii, cel al mijloacelor de transport rămânând în continuare cu o pondere majoritară de 73%, 400 milioane euro, în comparaţie cu finanţarea echipamentelor în pondere de 24%, 133 milioane euro, şi a sectorului imobiliar cu o pondere de 3%, 13 milioane euro.

Potrivit ALB România, în domeniul finanţării mijloacelor de transport se observă păstrarea unui interes relativ constant al pieţei în finanţarea majoritară a autoturismelor (56%) urmată de finanţarea vehiculelor comerciale grele (peste 3,5 tone – 26% ), a vehiculelor comerciale uşoare (sub 3,5 tone – 15%) precum şi a altor categorii de vehicule (3%).

„În contextul economic şi politic al anului 2013 finanţarea echipamentelor agricole este în creştere de la 18% la 20% în trend similar cu finanţarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (creştere de la 2% la 5%), cu finanţarea tehnologiei din domeniul energiei (creştere de la 8% la 15%, a echipamentelor office şi IT (creştere de la 2% la 4%) şi a service-urilor auto (creştere de la 1% al 4%). În acelaşi context menţionat, ponderea finanţării altor sectoare industriale este în scădere după cum urmează: sectorul construcţiilor de la 33% la 18%, linii tehnologice ale industriei alimentare de la 5% la 4%. Finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă (9% industria metalurgica, 2% industria tipografica , 1% industria de mobilă), precum şi alte domenii”, se arată în comunicatul ALB România.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *