Politia Regala Britanica a acoperit un terorist IRA in sutana

Potrivit unei investigatii care a durat opt ani, Politia Regala Britanica, Biserica Catolica si statul au conspirat pentru a acoperi un preot, suspectat de a fi avut un rol importat in una dintre cele mai mari atrocitati din Irlanda de Nord. Raportul este citat de BBC. Noua persoane, atat catolici, cat si protestanti, au murit in dimineata de 31 iulie 1992, cand trei masini-capcana au explodat pe Main Street, in orasul nord-irlandez Claudy, din Comitatul Londonerry. Cea mai tanara victima a fost o fetita de opt ani, Kathryn Eakin, care spala geamurile de la bacania parintilor, atunci cand a explodat prima bomba. In atentate au mai murit inca doi copii, un baiat de 15 si unul de 16 ani.

La momentul respectiv, Armata Republicana Irlandeza, IRA, a negat ca ar avea vreo implicatie. Ancheta a scos la iveala ca, inainte de atac, au avut loc convorbiri la nivel inalt, conduse de parintele James Chesney, unul dintre cei suspectati de implicare in atac. Preotul a fost mutat ulteritor in Republica Irlandeza. El a murit in 1980, fara ca impotriva lui sa se fi luat vreo masura legala. Owen Patterson, secretarul Irlandei de Nord, a declarat ca guvernul “regreta profund” ca parintele Chesney nu a fost anchetat corespunzator. In anul 2002, Avocatul Poporului, Al Hutchinson, a inceput sa stranga probe despre atac, intr-o investigatie proprie. Potrivit raportului sau, citat de BBC, in 1972, detectivii au descoperit ca parintele Chesney era unul dintre liderii IRA si fusese implicat in atac. El a adaugat ca, datorita unei intre intelegeri intre Guvern si Biserica Catolica, preotul a fost mutat intr-o parohie din Republica Irlandeza, iar Politia Regala din Ulster se face vinovata de “un act de conspiratie”. In raport se afirma ca acest fapt a compormis investigatia, iar decizia este “un esec al celor care au fost ucisi, raniti sau si-au pierdut pe cei apropiati” in atac. Oficialul afirma ca, in cazul in care ofiterii implicati sunt inca in viata, “ei ar trebui sa dea explicatii pentru actiunile lor, si ar trebui sa fie subiecti ai unei investigatii”.
Hutchinson spune ca incercarile detectivilor de a-l ancheta pe parintele Chesney au fost sortite esecului, datorita unei intalniri intre Secretarul de atunci al Irlandei de Nord, William Whitelaw si seful Bisericii Catolice, cardinalul Conway. A existat o intelegere, ca preotul sa fie mutat intr-o parohie din Donegal, chiar langa granita Republicii Irlandeze. Avocatul Poporului a gasit probe ca seful Politiei, Sir Graham Shillington a avut cunostinta de aceasta decizie. Patintele Chesney, care a negat implicarea in activitati teroriste, nu a fost niciodata arestat. Marti, seful Bisericii Catolice din Irlanda, cardinalul Sean Brady, a afirmat ca biserica nu a fost implicata in acoperirea preotului. Potrivit corespondentului BBC, din raport lipseste orice fel de explicatie din partea cardinalului Conway sau a lui William Whitelaw, privitor la motivul pentru care ei au decis sa-l mute pe preot. “Dat fiind ca ambii sunt morti, noi putem doar sa speculam cu privire la motive”, noteaza jurnalistul. Se poate considera ca cei doi au ales raul cel mai mic, pentru a nu inveninta relatiile intre catolici si protestanti, care erau deosebit de dificile in acei ani tulburi. In 1972, anul cand a avut loc atentatul, 500 de persoane au fost ucise din cauza conflictului din Irlanda de Nord. Multi credeau atunci ca este pe cale sa izbucneasca razboiul civil.
Al Hutchinson spune ca poate accepta decizia luata atunci, in contextul acelor ani, dar ca esecul Politiei de a investiga pe cineva care este suspectat de implicare intr-un atentat terorist “poate avea, in sine, consecinte serioase”. Totodata, Avocatul Poporului afirma ca nu a gasit probe privind existenta unei intentii criminale, din partea Guvernului sau a Bisericii Catolice.

Foto: cain.ulst.ac.uk, www.quincey.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *