Posibilitatile de cooperare dintre Rusia si Romania nu sunt valorificate la maxim

România este un partener important al Rusiei. Conform bilanţului anului 2010, nivelul schimbului de mărfuri dintre Rusia şi România a depăşit 2,8 miliarde dolari SUA. De asemenea, s-a creat un climat comun de colaborare: în vederea dezvoltării şi extinderii relaţiilor de afaceri dintre oamenii de afaceri ruşi şi români, la Moscova a fost înfiinţat Consiliul de Afaceri pentru Cooperare Economică. Preşedintele lui a fost numit vice-preşedintele Mecel, Viktor Trigubko.

Într-un interviu pentru Vocea Rusiei el a menţionat că se va acorda o atenţie deosebită potenţialului existent din domeniul relaţiilor bilaterale comercial-economice, mai ales în sfera investiţiilor:

„Posibilităţile cooperării ruso-române sunt nelimitate şi nu sunt utilizate din plin. Pe viitor, Consiliul de Afaceri pentru cooperarea între Rusia şi România va promova cooperarea bilaterală în domeniile economic, comercial, industrial şi altele, va contribui la organizarea contactelor directe de afaceri şi elaborarea unor proiecte de afaceri a industriaşilor şi oamenilor de afaceri din ţările noastre. Ambele părţi depun eforturi pentru a ridica relaţiile economice la un nou nivel,

Se caută noi forme de cooperare. Procesele de privatizare care au loc în Rusia şi România deschid noi posibilităţi pentru participarea oamenilor de afaceri din ambele părţi la investiţii reciproce. Un exemplu în acest sens este activitatea companiilor Mecel, Lukoil, RusAl şi Gazprom pe piaţa românească. Un rând de firme cunoscute în Rusia şi în afara ei sunt interesate de a participa la privatizarea, reconstrucţia şi modernizarea obiectivelor industriale, construite cu ajutorul URSS”.

Este necesară dezvoltarea cooperării regionale dintre Rusia şi România. Există deja o experienţă pozitivă în domeniul cooperării cu România a regiunilor Kalujskaia şi Lipeţkaia. Reprezentanţii cercurilor de afaceri din România sunt interesaţi de ţinutul Krasnoiarsk şi regiunea Celeabinsk. Extinderea relaţiilor interregionale poate deveni în prezent una din direcţiile de perspectivă ale cooperării bilaterale, concluzioneaza Vocea Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *