Precedentul Kosovo, a capatat putere de lege

Declarata de independenta a Kosovo fata de Serbia nu incalca legislatia internationala, au decis magistratii Curiti Internationale de Justitie, de la Haga. Instanta a respins plangerea Serbiei, referitoare la faptul ca independenta Kosovo incalca inegritata sa teritoriala. In timp ce oficialii kosovari spun ca acum sunt risipite toate indoilelile, cu privire la statul acestui teritoriu, presedintele sarb a afirmat ca Belgradul nu va recunoaste niciodata secesiunea Kosovo, noteaza BBC. Potrivit postului de radio, presedintele sarb Boris Tadic a afirmat ca Serbia nu va recurge la violenta si va incerca in continuare sa negocieze un compromis in aceasta chestiune.
Presedintele Curtii Internationale de Justitie, Hisashi Owada, a afirmat ca legislatia internationala nu contine nici o prohibitie aplicabila, cu privire la independenta Kosovo. Zece dintre cei 14 judecatori ai Curtiiau sustin decizia, patru au votat impotriva.
Decizia Curtii nu schimba cu nimic situatia de pe teren. Pe 17 februarie 2008, fosta provincie sarba Kosovo, cu populatie majoritar albaneza(90% dinte cei doua milioane de locuitori din Kosovo sunt etnici albanezi) si-a declatat independenta fata de Serbia. Fortele de securitate sarbe fusesera inlaturate de peteritoriu inca din 1999, dupa bombardamentele NATO, oficial destinate sa opreasca represiunea violenta impotriva albanezilor. 69 dintre cele 192 de natiuni membre ale ONU au recunoscut independenta fostei provincii sarbe. SUA sustin independenta Kosovo, Rusia se opune, in vreme ce europenii au pareri impartite. Bucurestiul nu a recunoscut independenta fostului teritoriu al Serbiei.
Desi nu are putere de lege, decizia Curtii Internationale de Justitie ofera diplomatilor o baza de pe care sa poata incerca restabilirea unei relatii de colaborare intre Serbia si Kosovo, mai noteaza postul de radio britanic. Este prima data cand Curtea Internationala de Justitie este chemata sa se pronunte asupra unui caz de secesiune teritoriala. Decizia ar putea avea rol de precedent, fiind aplicabila si in cazul altor regiuni separatiste. BBC noteaza ca in materie de afaceri internationale nu exista chestiuni mai sensibile decat cea a suveranitatii si cea a frontierelor.
Disputa dintre Belgrad si Pristina ramane un obstacol pentru aspiratiile Serbiei de a se alatura Uniunii Europene si ingradeste posibilitatile Kosovo de a atrage investitiile straine de care are nevoie pentru a se dezvolta. Partea de nord a Kosovo ramane in continuare tensionata si divizata intre etnicii sarbi si albanezi, iar intre cele doua tabere au loc uneori ciocniri. Comandantul fortlor NATO de mentinere a pacii, K-FOR a declarat ca cei 10.000 de militari sunt pregatiti sa intervina, in cazul in care ar izbucni violente, ca urmare a deciziei ICJ.

Foto: wikipedia.org

One thought on “Precedentul Kosovo, a capatat putere de lege

  1. CURTEA A AVUT UN ROL CONSULTATIV.IN ACEST SENS NU SE POATE VORBI DESPRE O DECIZIE.OPINIA CURTII A FOST CERUTA DE ONU, CARE VA PUNE PROBLEMA IN DISCUTIE IN SEPTEMBRIE.
    ROMANIA NU A RECUNOSCUT INDEPENDENTA AKOSOVO,SI MAI MULT A AJUTAT SERBIA CU O ECHIPA (RENUMITA) DE AVOCATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *