Prejudiciu de cea 12 milioane euro identificat de către Direcția generală antifraudă fiscală

anaf_fisc_09834000Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală au identificat și stabilit un prejudiciu de cea 12 milioane euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată aferentă comercializării de produse electronice și electrocasnice (televizoare LCD, aparate de aer condiționat, aspiratoare etc).

În urma verificărilor demarate în decembrie 2013, inspectorii antifraudă fiscală au constatat că 22 persoane de origine română și chineză au organizat un lanț comercial fraudulos de 15 firme în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit și a TVA datorate statului român. Concret, produsele erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vândute aparent unor firme din Bulgaria și achiziționate intracomunitar în România în mod exclusiv formal, unde erau realizate circuite scriptice de tranzacționare succesivă, iar la vânzarea produselor pe lanț se omitea declararea ș virarea TVA de colectat și de plată. În acest mod, ultima firmă din lanțul comercial ș beneficiarul produselor electronice, solicita decontarea TVA aferentă mărfurilor livrate celor mai mari lanțuri de comercianți din domeniul electronicelor și electrocasnicelor de pe piața românească.

Având în vedere aspectele identificate, în martie 2014 inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală au sesizat D.I.I.C.O.T. și au asigurat suportul de specialitate, în baza documentelor procedurale emise de unitatea de parchet menționată. În data de 23.06.2014, procurorii D.I.I.C.O.T.—S.T. Ploiești, cu sprijinul B.C.C.O. București, au realizat percheziții în București, în județele Buzău, Teleorman și Giurgiu, la sedii de firmă și domicilii personale. De asemenea, procurorii au solicitat mandate de arestare pentru zece dintre persoanele implicate și au instituit măsuri asigurătorii.

Demersurile de cooperare interinstituțională între D.I.I.C.O.T. și Direcția Generale Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competențelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condițiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *