Presedintele Nigeriei isi face campanie electorala pe Facebook

Goodluck Jonathan, presedintele Nigeriei, si-a declarat, pe Facebook, intentia de a participa la alegerile din ianuarie, transmite Reuters. Miscarea pare sa fie o incercare de a distrage atentia de la cursa inceputa de unul dintre rivalii sai cheie.

In vreme ce pe pagina de Facebook a lui Jonathan apare un anunt privind intentia sa de a participa la alegeri, mii de oameni s-au adunat intr-o piata din capitala Abuja, la lansarea campaniei rivalului sau, fostul lider militar Ibrahim Babangida. In anuntul actualului presedinte nigerian este precizat ca acesta urmeaza sa faca o declaratie in capitala Abuja, privind intentia sa de a candida pentru conducerea celui mai numeros popor din Africa.
Participarea lui Jonatham la alegeri este controversata, datorita unei intelegeri privind conducerea Partidului Democrat Popular, ca, la fiecare doua termene, puterea trebuie sa se transfere, prin rotatie, intre nordul, predominant musulman, si sudul, predominant crestin. Jonathan, care este originar din Delta Nigerului, adica din sud, a preluat presedintia dupa ce fostul presedinte, Umaru Yar’Adua, a murit la inceputul acestui an, in timpul primului sau mandat. In Partidul Democrat Popular exista voci care spun ca urmatorul lider trebuie sa fie din nord. In anuntul de pe Facebook exista precizarea ca Jonathan a decis sa participe la alegeri “dupa consultari cu sase zone geopolitice”, partidul de guvernamant, opozitia, societatea civila, sindicatele si liderii religiosi.
Jonathan are de luptat nu numai cu contracandidatii proveniti din alte partide, ci si cu opozitia din interorul propriului partid. Mai multi liderii si-au anuntat sau sunt asteptati sa-si anunte participarea la cursa pentru desemnarea candidatului la alegeri.
Alegerea lui Jonathan de a-si anunta candidatura prin intermedul Facebook este neasteptata. Majoritatea nigerienilor traiesc din doi dolari pe zi sau mai putin si au acces limitat la apa curenta si electricitate, si, cu atat mai putin, la Internet. Totusi, tara a fost preluata de Africa de Sud ca fiind cea mai mare piata pentru telefoane mobile si se estimeaza ca aici exista cea mai mare audienta online din Africa, numarul utilizatorilor de Facebook fiind aproximat la 1,6 milioane.

Foto: USAfrica online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *