Pretul aurului atinge cote recod, sub presiunea crizei din Grecia

La Bursa din New York, aurul a atins, pentru a doua oara, succesiv un pret record astazi, in conditiile in care investitorii considera ca propunerea de 100 miliarde de dolari de salvare a economiei europene nu va reusi sa previna accentuarea crizei cu care se confrunta zona euro sau sa stopeze inflatia
Pretul aurului a urcat cu un procent, la 1.248,15 dolari uncia, cea mai mare crestere in decurs de doua zilem incepand din noiembrie, si o crestere cu aproape 20% fata de luna februarie. Platina si paladiul au urcat cu mai mult de doua procente.
Cererea mare de aur a fost evidenta pe intregul spectru, incepand cu vanzarile cu amanuntul de monede si pana la crestea solicitarilor de lingouri, volumul schimburilor bursiere situandu-se la peste 2,3 miliarde de dolari.
Austrian Mint, compania care produce monedele “Filarmonica” spune ca, in ultimele doua saptamani a vandut mai mult aur decat in primul trimestru al anului, iar monedele se vand la un pret de doua ori mai mare decat atunci.
Pentru cei mai multi brokeri, decizia de tranzactionare s-a bazat pe informatiile legatede eforturile Europei de a opri repetarea crizei din Grecia in alte tari. Analistii vorbesc despre un deficit de incredere in comunitatea europeana si de faptul ca masurile luate pentru a opri declinul euro sunt “nimic mai mult decat un experiment”, despre care nu se stie daca va functiona sau nu.
In euro, aurul costa inca si mai mult decat in dolari – 988,31 euro/uncie; pretul, exprimat in euro al aurului, a crescut cu 28% fata de luna februarie.
In lire sterline, aurul costa 840,68, iar in franci elvetieni – 1.385,92
Analistii sunt de parere ca, dat fiind ca valoarea aurului nu depinde de vreo companie, ori de vreun guvern, cumparatorii considera lingoul o investitie sigura in aceasta perioada.
Pretul argintului a crescut la 19,68 dolari uncia – cel mai mare din martie, 2008, platina se vinde cu 1.740,50 dolari/uncie, fata de 1.702 dolari – pretul de ieri, iar paladiul a crescut de la 532 dolari uncia, la 543,50 dolari uncia.

Foto: goldreporter.net

Vezi si: Grecia, in incapacitate de plata, ameninta securitatea euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *