Rabla 2014: Depunerea si validarea dosarelor producatorilor, importatorilor si distribuitorilor auto se incheie pe 28 martie

Programul-Rabla-2014-520x280Sesiunea pentru depunere și validare a dosarelor producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de autovehicule care doresc să se înscrie în Programul ‘Rabla’ din acest an va dura până pe data de 28 martie, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu.

Potrivit instituției, începând din 24 martie a.c., condițiile de participare la Programul ‘Rabla 2014’, precum și documentele pe care trebuie să le depună producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național publicat pe site-ul AFM, la secțiunea aferentă Programului.

Pentru ediția din acest an, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice și instituții publice.

Bugetul alocat pentru acest an este de 140 de milioane de lei.

Termenul limită de depunere a dosarelor de validare este 28 martie 2014.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor autorizați să participe în anul 2014 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, precum și cea a operatorilor economici autorizați să desfășoare activități de colectare și tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul Fondului pentru Mediu.

La finele săptămânii trecute, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a declarat că Programul ‘Rabla’ va debuta în jurul datei de 1 aprilie, iar specula cu tichete valorice va dispărea odată cu repartizarea electronică a acestora.

‘Undeva, după 1 aprilie va fi lansat programul. Va fi schimbată total modalitatea în care românii vor interacționa cu programul. Se va merge numai la comercianții de autovehicule, vor exista tichete electronice și acestea vor fi atrase de către comercianți dintr-o bază națională, fără o distribuire localizată pe județe, ci pur și simplu dacă se întrunesc condițiile — datele mașinii care urmează să fie scoase din uz și datele proprietarului sau ale cumpărătorului pentru care cedează — poate să aibă dreptul să tragă un tichet electronic. În cinci zile trebuie să radieze mașina, iar în alte 25 să se formalizeze un contract de vânzare-cumpărare. Dacă aceste condiții nu se întrunesc, tichetul se întoarce în baza națională. Specula cu tichete va dispărea odată cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va rămâne valabil este că dacă doi prieteni se înțeleg, se duc împreună la comerciant, semnează documente declarative asupra faptului că se predă pentru persoana terță, iar datele acestora intră în sistemul național’, a explicat Korodi.

Proiectul de ordin privind derularea programului ‘Rabla’ 2014 prevede ca posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani își vor putea achiziționa, în 2014, o mașină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.

În vederea stimulării achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situații: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului auto, cunoscut în special sub numele de ‘Rabla’, este guvernamental, susținut din fonduri alocate de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului ‘Rabla 2013’, iar circa 19.900 de mașini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, în 2013, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete ‘Rabla’. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

sursa:agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *