Ratificarea START reduce la jumatate potentialele nucleare

Senatul Congresului SUA a ratificat, miercuri, Tratatul START.

Potrivit lui Barack Obama, acesta este cel mai important acord de reducere a armamentului din ultimele două decenii. Conform Tratatului, fiecare dintre părţi îşi reduce potenţialele nucleare în aşa fel încât peste 7 ani numărul lor să nu depăşească 700 de unităţi de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice de pe submarine şi bombardiere grele şi 1550 de focoase pentru ele.

De asemenea, Tratatul obligă să se reducă de peste două ori – până la 800 de unităţi – nivelul limită al numărului de purtători strategici şi presupune inspecţii reciproce ale arsenalelor nucleare.

La rezoluţia Senatului SUA privind ratificarea Tratatului START a fost adus în ultimul moment un amendament, conform căruia, tratatul nu poate fi interpretat ca mijloc de influenţă asupra planurilor de creare a sistemului de apărare antirachetă.

Senatorii americani nu au modificat textul tratatului asupra căruia s-a convenit, însă au decis în acest mod să interpreteze în stil propriu prevederea referitoare la legătura dintre armele ofensive şi cele defensive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *