Razboiul din Afganistan – o afacere de coruptie

Ieri, presedintele afgan, Hamid Karzai a plecat spre Washington, unde urmeaza sa aiba o intalnire cu liderul de la Casa Alba, Barrak Obama. Cele mai delicate chestiuni de pe agenda discutiilor sunt:

  • pierderile in randul populatiei civile afgane, ca urmare a raidurilor intreprinse de fortele coalitiei
  • guvernarea ineficienta si coruptia din Afganistan

In ultimele saptamani, relatiile dintre Kabul si Washington s-au racit considerabil. La inceputul lunii aprilie, se punea chiar problema ca presedintele american nu il va intalni pe Hamid Karzai, autnci cand acesta va veni in Statele Unite. Washington Post nota atunci ca declaratiile presedintelui afgan, care acuza Vestul de imixtiune in treburile interne ale Afganistanului, au iritat Casa Alba. Occidentalii continua sa acuze comiterea unor fraude masive la alegerile prezidentiale care au avut loc in septembrie, in Afganistan, iar presedintele Karzai a ripostat spunand ca frustrarea provocata de aceste invinuiri il poate chiar impinge sa se alature talibanilor.

„O afectiune” pentru comerciantii de opiu

Este posibil, ca in complicatul si foarte orientalul joc politic pe care liderul de la Kabul il face, aceste afirmatii sa nu fi tintit catre presedintele Obama, ci catre… talibani, sa fie o formula de a-i invita la dialog. Sau de a le distrage atentia. Oricum, declaratia a provocat suficienta nervozitate, incat fostul insarcinat al Natiunilor Unite pentru Afganistan, Peter W. Galbraith sa declare prompt ca presedintele Karzai este “lipsit de echilibru” si ca are “o anumita afectiune pentru cel mai profitabil dintre exporturile Afganistanului” (este vorba despre opiu). Zvonuri legate de conexiunilelui Wali Karzai, fratele presedintelui, cu lorzii drogurilor, de la care ar fi primit bani au inceput sa circule in media inca din anul 2006.
“Oricum, putem fi amabili.Vom aborda chestiunile de natura sa intareasca parteneriatul dintre Afganistan si Statele Unite”, a declarat Waheed Omer, purtatorul de cuvant al presedintelui Karzai, intr-un interviu acordat postului de radio Libertatea, din Washington. Omer a precizat ca printre primele puncte de pe agenda intalnirii se afla ingrijorarea Kabulului legata de pierderile in randul populatiei civile si de raidurile de noapte ale fortelor coalitiei

Pentagonul neaga pierderile civile

Cresterea pierderilor in randul populatiei civile din Afganistan a subminat suportul public pentru prezenta trupelor americane in tara. Peste 2.400 de civili afgani au murit in 2009, considerat anul cel mai sangeros al razboiului. Multi dintre acestia au fost ucisi de insurgenti. Pentagonul a recunoscut ca fortele NATO au ucis 49 de civili in perioada octombrie – martie.
Generalul american Sanley McChristal, comandantul trupelor americane din Afganistan a afirmat ca minimizarea pierderilor in randul civililor a fost conceptul-cheie al strategiei aplciate impotriva insurgentilor.

Chestiunea coruptiei

“Totusi, in ultima instanta clientul care trebuie sa fie multumit este poporul afgan”, a atras atentia Karl Eikenberry, ambasadorul american la Kabul. “si aici a mai ramas mult de facut”, a adaugat diplomatul, referinduse la problemele legate de coruptie si buna guvernare ale Kabulului.

“Coruptia nu este legata numai de guvernul afgan”, a replicat Waheed Omer. In urma cu ceva vreme, Karzai a acuzat coruptia donatorilor occidentali, despre care a spus ca sunt responsabili pentru unele dintre fraudele de la scrutinul de anul trecut.
In 2011, Statele Unite vor sa inceapa retragerea trupelor din Afganistan, iar mesajul pe care Casa Alba il va transmite lui Karzai este ca trebuie sa se straduiasca mai mult, daca doreste sa obtina sustinerea opiniei publice americane pentru razboiul din Afganistan.Casa Alba asteapta de la Karzai sa-si asume mai multa responsabilitate in chestiunile militare, cat si in cele care privesc reconstructia tarii.
La randul sau, Karzai va cere americanilor echipamente si programe de training pentru fortele de securitate afgane
Inca 30.000 de soldati americani urmeaza sa soseasca in Afganistan, pentru a sprijini efortul de a controla Kandaharul, pilonul spiritual al talibanilor in partea sudica a tarii. Ingrijorarea oficialilor de la Kabul, dar si a unei parti din populatia afgana este ca, odata cu retragerea trupelor straine, tara va intra intr-un declin accentuat. Un recent sondaj de opinie arata ca 52% dintre americani cred ca nu merita ca Statele Unite sa mai lupte in Afganistan
Pe 29 mai, la Kabul, va avea loc o intrunire a liderilor gruparilor tribale, denmumita “jirga” (in traducere: sfatul batranilor) si unde participantii vor cauta modalitati de reconciliere cu talibanii.
Foto: embassyofafghanistan.org, afganistan.imagine-romania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *