Recapitalizarea băncilor din Grecia se apropie de sfârşit

banca-nationala-grecia-480x330National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank, cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia, intră în faza finală a procesului de recapitalizare şi vor organiza în aprilie adunări generale pentru aprobarea majorărilor de capital.

Adunarea generală a Alpha Bank va avea loc marţi, iar membri ai conducerii băncii au declarat că instituţia va reuşi să atragă o participare privată de 10% la majorarea de capital, necesară pentru evitarea naţionalizării, relatează Capital.gr.

În procesul de recapitalizare Alpha Bank pune accentul pe unificarea operaţională totală cu Emporiki Bank, care va genera economii considerabile pe piaţa elenă.

Piraeus Bank va avea adunarea generală pe 22 aprilie şi anticipează la rândul ei să atragă o participare privată de 10% la majorarea capitalului.

Banca se concentrează pe finalizarea unificării reţelei cu cele ale băncilor cipriote recent preluate.

Piraeus Bank este cel mai mare grup bancar din Grecia, în funcţie de mărimea reţelei de sucursale, la mare distanţă de următoarea bancă, în special după suspendarea fuziunii NBG cu EFG Eurobank.

NBG a programat adunarea generală pe 29 aprilie. În urma perturbării strategiei iniţiale de recapitalizare a grupului NBG-EFG, planificată pentru faza finală a fuziunii, din cauza suspendării operaţiunii la cererea creditorilor internaţionali, conducerea NBG a fost într-o cursă contra cronometru pentru atragerea participării private de 10%.

„Obiectivul comun este să realizăm cu succes participarea privată necesară la majorarea capitalului. Într-o conjunctură economică deosebit de dificilă, trebuie să acţionăm împreună pentru asigurarea participării private necesare”, a spus directorul general al NBG, Alexandros Tourkolias, într-un mesaj recent adresat angajaţilor.

Adunarea genera a EFG Eurobank a fost programată pe 20 aprilie, cu obiectivul participării private de 10%, care să permită băncii să rămână o instituţie autonomă de credit.

În funcţie de acordul adunărilor generale, consiliile de administraţie ale băncilor vor stabili termenii şi preţurile emisiunilor de acţiuni, iar procesele de majorare a capitalului vor începe în luna mai.

Necesarul de capital al acestor bănci a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank şi 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.

Recapitalizarea băncilor este garantată integral de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, indiferent dacă va fi asigurată o participare privată de 10%.

După finalizarea procesului de recapitalizare, băncile sistemice vor ajunge la indicatori financiari solizi, care le vor permite să revină treptat pe pieţele financiare pentru atragerea de lichidităţi, necesare economiei reale a ţării.

EFG Eurobank controlează în România Bancpost, iar NBG deţine Banca Românească. Alpha Bank şi Piraeus Bank desfăşoară activităţi în România sub nume propriu.

 

 

Sursa articol: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *