Resetarea relatiilor economice intre Rusia si Romania: crestere cu 40% in 2010

Atragerea activă a întreprinderilor mici şi mijlocii în dezvoltarea relaţiilor de afaceri ruso-române este o direcţie prioritară a colaborării dintre cele două ţări, consideră participanţii la „Forumul de afaceri ruso-român”, desfăşurat la Moscova. Întâlnirea între întreprinzătorii din Rusia şi România a avut loc, ieri, la Camera rusă de Comerţ şi Industrie.

De menţionat că în ultimul timp schimbul comercial dintre Rusia şi România a început din nou să crească. Astfel, în 2010 volumul schimbului de mărfuri a crescut cu 40%, atingând cifra de 3,4 miliarde de dolari. Fireşte, cifrele sunt departe de cele înregistrate în 2008, când acest indice a fost de aproape 6 miliarde de dolari. Oamenii de afaceri consideră că au la ce lucra în această direcţie. În prezent, exportul român în Rusia creşte într-un ritm mai rapid decât cel rus în România. „Deocamdată rolul principal în această creştere îl joacă business-ul mare”, a subliniat Viktor Trigubko, preşedintele Consiliului de Afaceri pentru Colaborare Economică cu România (CACER) şi vicepreşedintele senior al companiei Mecel.

„România are o mare importanţă pentru business-ul rusesc, ca una dintre cele mai mari pieţe ale UE. Business-ul mare rusesc, prin companiile Lukoil, Mecel, TNK-BP, îşi duce activitatea de peste 10 ani pe piaţa românească. Climatul investiţional din această ţară înlesneşte, în ansamblu, dezvoltarea companiile ruseşti, participarea lor la cooperarea economică dintre cele două ţări. În ce priveşte companiile mici şi mijlocii româneşti pe piaţa rusească, cred că ele ar trebui să aibă o poziţie mai activă. Succesul pe piaţa rusească poate fi obţinut doar prin acţiuni regulate şi care urmăresc un scop concret”.

„Companiile ruseşti şi româneşti au un potenţial mare pentru dezvoltare”, consideră Liliana Spirescu, consilier pentru relaţia cu Federaţia Rusă în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România. Liliana Spirescu este convinsă că forumul de la Moscova va confirma dorinţa oamenilor de afaceri de a stabili contacte directe şi a reface vechile legături.

„Vorbim despre reluarea, înflorirea relaţiilor. Practic, noi nu le reluăm, ele au fost restabilite de mult timp şi se dezvoltă foarte bine. E adevărat că pentru acei reprezentanţi ai unor companii care vin pentru prima dată după o pauză foarte îndelungată cum e cazul reprezentanţilor UCECOM. Ei vin după 20 de ani în care relaţiile nu au mai continuat. Pentru ei se poate spune că este vorba despre o reluare a acestor relaţii”.

Doamna Spirescu, cum estimaţi dvs. tendinţele contemporane din dezvoltarea relaţiilor de afaceri dintre ţările noastre? Există probleme?

„N-aş putea spune că este vorba despre probleme deosebite în afara faptului că poate există unele cercuri cu inerţie. Inerţia poate fi depăşită şi este depăşită, pentru că într-un an de criză cum este 2009, exportul românesc a depăşit pentru prima oară după trecerea la operaţiunile devize convertibile a depăşit un miliard de dolari, deci acestei inerţii i s-a pus stop, pentru că la un moment dat viaţa, greutăţile, criza te obligă să ai mai mult curaj şi să te duci acolo unde poate că înainte ai fi zis că e prea greu şi mă duc unde este mai simplu. În rest, nu consider că sunt probleme. Aşteptăm momentul în care Rusia va fi membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. În felul acesta cu siguranţă se vor trece peste nişte bariere comerciale, deci operaţiunile vor putea fi desfăşurate mai uşor. În momentul aderării Rusiei la OMC sprijinim încheierea unui acord de comerţ liber între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă”.

Următorul pas după forumul de afaceri pentru consolidarea relaţiilor de afaceri va fi şedinţa comisiei interguvernamentale ruso-române privind cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică, care va avea loc în iunie anul curent.

VOCEA RUSIEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *