Reuters: Mai mult de 25 de banci europene nu au trecut examenele de stres

p_106578_280x190-00-70Un număr de 25 de bănci din Europa nu au trecut examenele destinate măsurării capacității lor de a face față unei noi crize economice, având un deficit de capital cumulat de 25 de miliarde de euro, a anunțat duminică Banca Central Europeană (BCE) cu prilejul publicării rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse a anunțat principalele 130 de bănci europene, informează Reuters.

Toate marile bănci europene au trecut testele de stres. Eșecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituții care nu au trecut testele, precum și în rândul băncilor grecești și cipriote, cu câte trei instituții din fiecare țară. Urmează câte două bănci din Belgia și Slovenia, urmate de câte o bancă din Franța, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda și Portugalia. În cazul băncilor italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia mare bancă italiană, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, 2,1 miliarde de euro.

‘Această analiză amănunțită a pozițiilor celor mai mari bănci va conduce la creștere încrederii în sectorul bancar’ a declarat vice-președintele BCE, Vítor Constâncio. ‘Identificarea problemelor și riscurilor va ajuta la repararea bilanțurilor și va face băncile mai rezistente și mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creșterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creșterea economică’ a adăugat Constâncio.

sursa:Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *