Rezerva în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice se situează în prezent la 6 miliarde de euro

Rezerva în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice (MFP) se situează în prezent la 6 miliarde de euro şi acoperă necesarul de finanţare pe aproape cinci luni, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Cerinţele Fondului Monetar Internaţional (FMI) vizau constituirea şi menţinerea de către România a unei rezerve financiare în valută (buffer) la dispoziţia MFP care să acopere necesarul brut de finanţare, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de aproximativ patru luni.

‘Rezerva constituită este, în momentul de faţă, foarte conservatoare, de şase miliarde de euro şi acoperă necesarul de finanţare pe aproximativ cinci luni. Rezerva ajunsese la 6,4 miliarde de euro, dar ieri (luni, 19 august – n.a.) am plătit din această rezervă 400 de milioane de euro – titluri de stat ajunse la scadenţă. De-a lungul anului, rezerva în valută fluctuează, aici îmi intră şi sumele rambursate de UE, dar obiectivul este să păstrăm această rezervă la nivelul necesarului de finanţare pe 4 luni. Într-o lună, necesarul de finanţare este de 1,2-1,3 miliarde de euro’, a precizat ministrul delegat pentru buget.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *