Rezultatele Global Cisco Study arata ca Internetul Tuturor Lucrurilor va crea noi locuri de munca

Cisco-Logo_0Potrivit studiului Internet of Everything Value Index, comandat de Cisco, prin adoptarea trendului Internetul Tuturor Lucrurilor (Internet of Everything – IoE), companiile pot beneficia de eficienta operationala crescuta, imbunatatirea serviciilor oferite clientilor si o mai buna colaborare, toate acestea conducand la inovatie.

La nivel macroeconomic, 33% dintre managerii intervievati au considerat ca piata globala a muncii se va imbunatati datorita IoE, in timp ce 47% se asteapta la un impact pozitiv asupra nivelului salariilor, pe fondul aparitiei unor noi tipuri de locuri de munca, care vor necesita calificari superioare.

Studiul a facut in randul a 7.500 de manageri si decidenţi IT din 12 tari si releva faptul ca firmele care realizeaza conexiunea dintre lucruri, date, procese si oameni vor deveni mai eficiente si vor crea noi experiente pentru clienti, pentru ca la final sa genereze un profit mai mare, in valoare de pana la 613 miliarde USD in 2013.

„Acest studiu arata ca ne indreptam catre urmatorul pas in evolutia internetului, unde este pus in joc avantajul competitiv pentru afaceri, industrii si regiuni. In urmatorul deceniu, vor fi competitive companiile care inteleg corect si adopta  Internetul Tuturor Lucrurilor – nu numai in tehnologie si operatiuni, ci in modul in care se vor conecta cu clientii si partenerii”, a declarat Michael Ganser, Vicepresedinte Cisco Europa Centrala. ”In industria prelucratoare, vom vedea mai multe fabrici inteligente care vor utiliza sisteme automatizate, roboti si senzori de monitorizare a consumului de energie, a lantului de aprovizionare si a calitaţii. In Europa Centrala avem exemple de companii care au adoptat din timp aceste tehnologii, printre care producatorii de automobile, furnizori de servicii logistice, precum Hamburg Port Authority, stadioane, dar si start-up-uri”, a continuat Ganser.

IoE reprezinta conectarea in retea a oamenilor, proceselor, datelor si lucrurilor. Mai multe tendinte tehnologice, cum ar fi Internetul Lucrurilor (Internet of Things), cresterea mobilitatii si dezvoltarea cloud computing-ului, dar si importanta tot mai mare a Big Data – se combina pentru a realiza Internetul Tuturor Lucrurilor (IoE).

Studiul, primul de acest tip, a constatat ca cei mai importanţi vectori ai dezvoltarii IoE vor fi distributia (158,7 miliarde USD) si experienta consumatorului (145,2 miliarde USD). Un alt element important dezvaluit de participanţii este faptul ca ritmul accelerat de inovare, nevoia de a  satisface cererea clientului pentru noi modalitati de a interactiona si dorinta de a automatiza procesele de afaceri vor continua sa conduca la  adoptarea Internetului Tuturor Lucrurilor.

Studiul realizat in randul a  7.500 de manageri din 12 tari – care totalizeaza aproape 70% din Produsul Intern Brut la nivel mondial – a fost coordonat de catre Cisco Consulting Services Research & Economics Practice, iar chestionarul a fost proiectat de catre MIT Center for Digital Business. Premisele studiului au plecat de la un alt studiu comisionat de Cisco la inceputul anului, care a relevat faptul ca IoE ar putea genera o crestere de 14,4 trilioane de dolari a afacerilor companiilor in urmatorii 10 ani, prin imbunataţirea operaţiunilor şi a serviciilor catre clienti.

Concluzii relevante ale studiului:

 • In timp ce companiile din Statele unite ale Americii, China si Germania vor inregistra in continuare cele mai ridicate niveluri ale profitului in anul 2013, efectele IoE vor fi resimtite de catre firme la nivel mondial. Este estimat ca cele 12 tari incluse in studiu, care acumuleaza in total aproape 70% din PIB-ul global, vor obtine venituri substanţiale generate de adopţia IoE:

Miliarde (valoarea in 2013)

 

 1. Statele Unite ale Americii                                                    $253.0
 2. China                                                                                 $76.9
 3. Germania                                                                           $54.4
 4. Japonia                                                                              $41.0
 5. Australia                                                                            $35.6
 6. Franta                                                                                $32.2
 7. Canada                                                                              $30.2
 8. Marea Britanie                                                                   $28.4
 9. India                                                                                   $18.2
 10. Brazilia                                                                               $17.3
 11. Rusia                                                                                 $17.0
 12.  Mexic                                                                                $9.2
  • Pentru a-si mari veniturile provenite din Economia Internetului Tuturor Lucrurilor, companiile ar trebui sa:
  • Investeasca in infrastructura tehnologica si instrumente de calitate;
  • Poata integra noi tehnologii cu mediile IT existente;
  • Dezvolte practici eficiente de gestionare a informatiilor.
  • Pentru a maximiza beneficiile obtinute prin adoptarea Internetului Tuturor Lucrurilor, companiile ar trebui sa se concentreze pe acele solutii care aduc un aport de eficienta in industria in care ele activeaza:
  • Companiile din domeniul manufacturier: analiza in timp real a datelor multidimensionale, colaborare video integrata, urmarirea de la distanta a bunurilor fizice;
  • Companiile din domeniul energetic: integrarea tehnologiilor de furnizare de date pe baza de senzori, capacitatea de a localiza experti, analiza predictiva;
  • Companiile din domeniul retail: analiza predictiva si vizualizarea datelor, BYOD (Bring Your Own Device) si interactiunea cu clientii, plati prin intermediul dispozitivelor mobile si monitorizarea de la distanta a fluxului de clienti;
  • Dintre segmentele economiei, serviciile si industria productiva sunt cele care au potenţialul cel mai ridicat de a valorifica Internetul Tuturor Lucrurilor in 2013. Cu toate acestea, in 2013, companiile din domeniul tehnologiei si telecomunicatiilor, impreuna cu cele de servicii financiare sunt cele care beneficiaza intr-un procent mai mare de valoarea adusa de IoE, comparativ cu firme care activeaza in sectoare cu rata mai scazuta a importanţei IT-ului.
  • Principalele sectoare preconizate a avea un adevarat avantaj financiar in 2013 prin adopţia IoE sunt cele de distribuţie (158,7 miliarde USD) şi calitaţii serviciilor oferite clienţilor (145,2 miliarde USD);

Sectoare importante ale IoE:

Distributia                                 158.7 miliarde USD

Calitatea Serviciilor                  145.2 miliarde USD

Inovatia                                     110.5 miliarde USD

Utilizarea dispozitivelor              109.7 miliarde USD

Productivitatea angajatilor         89.3 miliarde USD

  • O analiza a profiturilor generate de IoE subliniaza ca dimensiunea companiei nu este neaparat un indicator al succesului. Succesul in adoptarea IoE este determinat de strategiile companiei, nu de dimensiune sau de puterea financiara.
  • Managerii, la nivel mondial, considera ca Internetul Tuturor Lucrurilor va contribui la consolidarea securitatii informatiilor. 50% din acestia au declarat ca IoE va imbunatati securitatea, in timp ce 26% cred ca nu va fi nicio schimbare.

Pentru mai multe intrebari, acces la tot raportul IoE Value Index, Top 10 al celor mai interesante concluzii si intrebari frecvente accesati www.internetofeverything.com.

Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial in IT care ajuta companiile sa profite de oportunitatile de maine, demonstrand lucrurile extraordinare ce pot avea loc atunci cand conectezi ceva ce nu era conectat pana atunci. Pentru stiri in direct, va rugam sa accesati www.thenetwork.cisco.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *