Riccardo Puliti: Eforturi insuficiente pentru a asigura accesul tuturor la curent electric până în 2030

Eforturile în desfășurare în lume pentru a asigura accesul tuturor la curent electric până în 2030 și pentru a produce mai multă energie regenerabilă și eficientă nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie, își exprimă îngrijorarea Banca Mondială într-un raport publicat luni, relatează AFP.

“Dacă se dorește să se facă din accesul la energie curată și necostisitoare o realitate, inițiativa revine leadership-ului politic”, a afirmat Rachel Kyte, reprezentanta specială pe lângă secretarul general al ONU pentru acțiune în sensul accesului tuturor la energie, într-un comunicat.

“Veștile date sunt un avertisment către responsabilii planetei pentru ca ei să acționeze de manieră urgentă și mai hotărâtă pentru a favoriza, în optica obiectivelor noastre, accesul la energie, eficacitatea energetică și utilizarea energiilor regenerabile”, a adăugat ea.

Riccardo Puliti, director al departamentului energie al Băncii Mondiale, susține că “trebuie să creștem investițiile, să ne angajăm politic și să avem voința de a adopta noile tehnologii la o scară mai mare”.

Creșterea numărului de persoane care au acces la electricitate a încetinit în acești ultimi ani. În acest ritm, apreciază raportul, proporția populației mondiale cu acces la curent electric nu va fi decât de 92% în 2030, departe de accesul universal. Acesta ar putea fi asigurat dacă investițiile actuale vor fi înmulțite de cinci ori.

În 2014, 1,06 miliarde de persoane din lume nu aveau încă electricitate, “numai o ameliorare ușoară în raport cu 2012”, precizează raportul publicat de Banca mondială și de Agenția Internațională a Energiei.

Partea pozitivă este că în țări ca în Afganistan, Cambodgia, Kenya, Uganda, Rwanda s-au înregistrat “progrese încurajatoare”.

În termeni de energie regenerabilă, investițiile la nivel mondial ar trebui să crească de două sau trei ori pentru a atinge obiectivele mondiale fixate pentru 2030.

Chiar dacă producția de energie regenerabilă crește rapid, energia eoliană și solară nu reprezintă decât 4% din consumul de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *