Roche România a lansat Zelboraf pentru tratamentul persoanelor cu melanom metastatic

Primul progres major in tratamentul personalizat al melanomului metastatic inregistrat in ultimii 30 de ani

Roche Romania lanseaza astazi oficial in tara noastra, Zelboraf (vemurafenib), primul si singurul medicament personalizat destinat tratamentului melanomului metastatic, produs de Roche. Medicamentul se elibereaza numai pe baza unei prescriptii medicale si este destinat tratamentului pacientilor adulti cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutatia BRAFV600 pozitiva, cea mai agresiva forma a cancerului de piele.

In cazul a 50% dintre pacientii diagnosticati cu melanom, boala este cauzata de o mutatie genetica a unei proteine – BRAF V600 – ce este implicata in cresterea celulelor normale si supravietuirea celulara. Prezenta acestei mutatii conduce la o crestere excesiva a celulelor si la aparitia cancerului.  Zelboraf este un medicament sub forma de tablete, cu administrare orala, conceput special pentru tratamentul acestor pacienti. Mutatia proteinei BRAF V600 se diagnosticheaza prin intermediul unui test din tumora, disponibil si in tara noastra, acest pas fiind obligatoriu pentru selectarea pacientilor care pot beneficia de tratament cu Zelboraf (vemurafenib).

Importanta acestui nou tratament pentru melanomul metastatic este dovedita atat de ritmul accelerat in care autoritatile de reglementare au aprobat medicamentul, cat si de timpul record in care Roche a reusit sa dezvolte si sa puna la dispozitia pacientilor aceasta optiune terapeutica. Roche s-a implicat in dezvoltarea acestei molecule in anul 2006, iar primele rezultate din studiile clinice au fost disponibile in anul 2010, medicamentul fiind inregistrat in Statele Unite in 2011 si in Uniunea Europeana in 2012. In medie, procesul de dezvoltare al unui nou medicament dureaza peste 10 ani, costurile fiind estimate la aproximativ 1 miliard de Euro pentru o singura molecula.

“Am lucrat cu pasiune si intr-un ritm alert la programul de dezvoltare a acestui medicament stiind ca pacientii cu melanom metastatic se confrunta cu un prognostic nefavorabil si au nevoie cat mai repede de noi optiuni de tratament”, a declarat cu ocazia evenimentului de lansare Dan Zamonea, Director General al Roche Romania.

Conform statisticilor, in tara noastra sunt diagnosticate anual aproximativ 900 de cazuri de melanom 1),insa specialistii considera ca aceasta boala este mult subdiagnosticata, cu atat mai mult cu cat, in medie, numai unul din 4 pacienti cu melanom metastatic traieste inca un an dupa momentul diagnosticarii. 2) Este preconizat ca numarul persoanelor diagnosticate cu melanom, din țarile dezvoltate, se va dubla in urmatorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 pana in 2019.3)


Referinte:

1) Globocan 2008
2) Korn EL, et al. Meta-analysis of phase II cooperative group trials in metastatic stage IV melanoma to determine progression-free and overall survival benchmarks for future phase II trials. J Clin Oncol 2008;26(4):527-34.
3) Data Monitor Report. Stakeholder Opinions: Melanoma – Future treatment will be based on individual tumor gene expression signatures, 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *