Romania, sub procedura de infringement

Comisia Europeana a declansat proceduri de infringement impotriva Romaniei si a altor patru state membre, carora le va cere sa implementeze complet in legislatiile nationale directiva serviciilor de plata, care pregateste introducerea Sistemul Unic de Plati in Europa. Celelalte trei state avertizate sunt Cipru, Grecia si Spania.

Scopul directivei este acela de a asigura ca platile electronice de pe piata interna a UE (transferuri de credit, debit direct si plati cu cardul) sa devina la fel de simple, eficiente si sigure cum sunt cele efectuate pe plan local, in interiorul unui stat membru. Directiva serveste totodata drept fundament legal al Sistemului Unic de Plati in Europa.

Totodata, Comisia a declansat proceduri de infringement impotriva Austriei, Danemarcei, Estoniei, Greciei, Luxemburgului si Spaniei in privinta achizitiilor publice, cerand acestor tari sa implementeze o directiva care are rolul de a imbunatati procedurile nationale de evaluare folosite de firme atunci cand considera ca o autoritate publica a acordat un contract in mod nedrept.

Daca un stat membru nu reactioneaza satisfacator in termen de doua luni la o astfel de scrisoare din partea CE, Comisia isi rezerva dreptul de a actiona guvernul respectiv la Curtea de Justitie.

Directorul Transfond, operatorul Sistemului de Plati Electronice din Romania, Mirela Palade, a declarat in octombrie anul trecut ca institutia pregateste platforma sistemului de plati in sistemul bancar pentru trecerea la standardele europene, serviciul urmand sa fie disponibil bancilor la sfarsitul lui 2010.

Foto: milleniumbcp.pt

Vezi si: Romania ar putea fi amendata pentru taxele Boc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *