România va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat până la data de 31 martie 2014

Teodorovici1Ministerul Fondurilor Europene va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 până la data de 31 martie a.c., conform deciziei adoptate în ședința de Guvern de pe 26 martie 2014.

‘România va trimite oficial Comisiei Europene propunerea de Acordul de Parteneriat 2014-2020 până la sfârșitul acestei luni. Statele membre UE trebuie să transmită aceste documente până în data de 22 aprilie 2014, ceea ce înseamnă că România nu înregistrează nicio întârziere în pregătirea sau expedierea acestui document. Autoritățile române au pregătit Acordul de Parteneriat în cadrul dialogului informal avut cu reprezentanții Comisiei Europene, dar și prin derularea unei ample consultări cu toți partenerii de dialog la nivel național. Acordul de Parteneriat este documentul care stabilește prioritățile de finanțare ale României, modul în care țara noastră va atinge obiectivele prevăzute în strategia Europa 2020. Mai multe detalii referitoare la investițiile care vor fi susținute din fonduri europene în viitoarea perioadă de programare vor fi stabilite la nivelul programelor operaționale. Ministerul Fondurilor Europene a supus consultării publice primele versiuni ale documentelor consultative pentru cele patru programe operaționale pe care le va avea în subordine în perioada 2014-2020, iar în luna mai a.c. intenționează să transmită oficial Comisiei Europene și aceste documente de programare’, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient în perioada 2014-2020, datorită simplificării structurii instituționale. Totodată, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atribuții de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere: Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operațional Infrastructura Mare, Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Asistență Tehnică; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capacitate Administrativă, respectiv pentru programele de cooperare teritorială europeană; Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritate de management pentru Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Programul Operațional pentru Pescuit.

Coordonarea va ține seama de lecțiile învățate în perioada 2007-2013 și va urmări eficientizarea procesului de implementare și reducerea poverii administrative, iar concentrarea tematică a fondurilor va asigura obținerea unui impact semnificativ al investițiilor, respectiv continuitatea intervențiilor sustenabile din actuala perioadă de programare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *