Românii şi bulgarii au o contribuţie puternică la creşterea economică a Germaniei

andor_08_03_2010Românii şi bulgarii au o contribuţie puternică la creşterea economică a Germaniei, iar ridicarea restricţiilor de la 1 ianuarie 2014 nu reprezintă un pericol, a declarat Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2014 nu reprezintă „niciun pericol” pentru Germania, a precizat Laszlo Andor, într-un interviu publicat în Der Spiegel. „Dimpotrivă, economia Germaniei este în creştere, există multe locuri de muncă neocupate şi aici vin în special tinerii. De aceea văd numai avantaje pentru ambele părţi”, a declarat oficialul european.

Marea majoritate a românilor şi bulgarilor aflaţi în Germania „muncesc, au o contribuţie importantă la creşterea (economică) a Germaniei, plătesc taxe şi bani către sistemul de asigurări sociale”, a precizat Andor. „Iar sumele plătite (n.r. – românilor şi bulgarilor) de la asigurările sociale sunt mult mai mici în comparaţie” cu contribuţiile lor, a mai spus comisarul pentru ocuparea forţei de muncă.

Totodată, Laszlo Andor a respins afirmaţiile ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, potrivit căruia „cine vine în Germania pentru a încasa ajutoare sociale trebuie trimis înapoi”.

„Nu este treaba ministrului de Interne să fie preocupat de astfel de probleme. De ele se ocupă ministrul Muncii. Şi dacă românii şi bulgarii nu găsesc un loc de muncă în Germania şi apelează la ajutoarele sociale, ei au dreptul să stea doar trei luni. Este o regulă europeană, nu trebuie să existe avertismente în acest sens”, a subliniat Andor.

 

sursa: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *