Rusia a înregistrat cea mai slabă creştere economică din 2009

Rusia a înregistrat în primul trimestru cea mai slabă creştere economică din 2009, de 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza reducerii investiţiilor companiilor, între care şi Gazprom, şi a recesiunii prelungite din zona euro, care afectează cererea de materii prime.

Ritmul de creştere economică a încetinit pentru al cincilea trimestru consecutiv, a anunţat vineri Biroul de statistică de la Moscova, transmite Bloomberg.

Ministerul rus al Economiei anticipa un avans de 1,1%, iar analiştii de 1,2%.

Economia celui mai mare exportator de energie la nivel mondial se îndreaptă spre stagnare în condiţiile în care recesiunea din zona euro, cu care Rusia derulează jumătate din activităţile sale comerciale, durează de şase trimestre.

Companiile ruseşti reduc investiţiile, cheltuielile guvernamentale pentru Olimpiada de la Soci din 2014 se apropie de sfârşit, iar creşterea salariilor din sectorul de stat încetineşte.

Încetinirea PIB a determinat Ministerul Economiei, luna trecută, să reducă estimarea de creştere economică pentru 2013 de la 3,7% la 2,4%. Anul trecut, PIB-ul Rusiei a avansat cu 3,4%.

Economia Rusiei nu va intra însă în recesiune fără un şoc extern, cum ar fi o evoluţie negativă a economiei mondiale, a declarat Andrei Klepaci, secretar de stat în Ministerul Economiei.

El consideră că este de aşteptat o îmbunătăţire a condiţiilor macroeconomice în a doua jumătate a anului.

 

 

sursa articol: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *