Rusia face curte UE – formarea spatiului unic european de securitate si cooperare

Foto: RIA Novosti

Luni, în Normandia, la Doville, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se va întâlni cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Problema care se află pe agenda zilei este „schimbul de opinii privind dezvoltarea parteneriatului şi formarea spaţiului unic european de securitate şi cooperare”. Presa ruseasca aloca spatii pentru tratarea acestui eveniment.

Potrivit jurnalistilor de la Vocea Rusiei, s-a anunţat că liderul francez va prezenta ideea sub denumirea „matrioşka de securitate”. Practic, este vorba despre includerea Rusiei şi a ţărilor din afara Alianţei în sistemul de securitate europeană. Mecanismele UE, NATO, OSCE nu se au în vedere. Ideea lui Sarkozy este, de fapt, un răspuns la iniţiativa lui Medvedev de a construi o nouă arhitectură a securităţii europene.

Formatul negocierilor de la Doville, conţinutul lor stârnesc curiozitatea analiştilor şi nemulţumirea unor persoane. The New York Times a publicat declaraţiile unui diplomat suspus: „De când securitatea europeană nu mai este de competenţa americanilor, devenind o problemă care urmează să fie rezolvată între Europa şi Rusia?”.

„De ce nu?”, se întreabă retoric redactorul-şef al revistei „Rusia în politica globală”, Fiodor Lukianov: „Formatul triplu nu este un format nou. În anii 2003-2004 întâlnirile liderilor Rusiei, Germaniei şi Franţei aveau loc cu regularitate. Mulţi spuneau că ele se pot transforma în ceva mai important decât sunt consultările informale, că pot deveni un prototip al noii configuraţii europene. Ulterior, această idee a trecut pe planul doi. În prezent, formatul reuniunilor trilaterale renaşte. Schimbarea mentalităţii este o reacţie la criza conceptuală evidentă a NATO şi UE. Şi iată că puterile care au ambiţii europene încep să construiască singure sistemul priorităţilor politicii externe, nu în afara UE, însă fără a se baza prea mult pe ea”.

Sarkozy propune unirea eforturilor celor trei ţări în asemenea sfere, ca asigurarea securităţii, controlul la graniţe, schimbul de informaţii privind lupta împotriva crimei organizate şi a migraţiei ilegale, acţiunile de pacificare. Aceasta este „matrioşka externă”. Iar „matrioşka internă” reprezintă sistemele de securitate şi apărare existente. Va favoriza oare viitoarea preşedinţie a Franţei în G20 promovarea acestei idei?

Iată ce crede Lukianov: „G20 este un organ reprezentativ şi important, însă acolo nu se adoptă decizii care trebuie să fie executate imediat, mai ales că tema principală este economia globală. Însă propunerea lui Sarkozy este foarte interesantă. În ziua de astăzi, în Europa nu mai afirmă nimeni: „Noi avem NATO, încetaţi să inventaţi sisteme noi”. Rusia este privită drept o parte a Europei, un partener în domeniile economic şi al securităţii dificil, dar important. În această situaţie iniţiativa preşedintelui Medvedev devine şi mai actuală. Sarkozy, având în vedere alegerile din 2012, a înţeles acest lucru”.

Miza pe apropierea faţă de Rusia îi va aduce un număr mai mare de alegători?

„Ea va adăuga trăsături favorabile imaginii politicianului activ, care ştie să obţină rezultate”, este convins Fiodor Lukianov citat de Vocea Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *