Scurgere masiva de informatii despre operatiunile armatei americane in Afganistan

Un website a publicat ceea ce pretinde ca sunt mai mult de 90.000 de documente militare si diplomatice ale Statelor Unite, despre Afganistan. Rapoartele sunt datate intre 2004 si ianuarie anul acesta, anunta CNN. Materialele, la prima mana, sunt date militare brute despre razboi, incluzand numarul mortilor, date despre pierderi, si ceva asemanator evaluarilor de risc, potrivit lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.org, care a publicat materialul. In limba engleza, “leaks” inseamna “scurgeri” (de informatii).

“Este istoria completa a razboiului din Afganistan, intre 2004 si 2010, cu unele exceptii importante – Fortele Speciale ale SUA, activitatea CIA si mare parte din activitatea altor grupuri non-americane”, a spus Assange. Departamentul Apararii nu a dorit sa faca vreun comentarii, pana cand documentele nu sunt vazute de cei de la Pentagon. Documentele dezvaluie ca, de fapt, numarul victimelor ucise in incidente minore, care nici macar nu au fost facute publice, este mai mare decat cel al mortilor provocate de evenimentele majore.

Assange afirma ca a renuntat la publicarea a inca 15.000 de documente, pentru a proteja identiatea celor care au furnizat informatii din spatiul de operare. El sustine ca documentele sunt verificate si ca, daca se va demonstra ca exista falsuri, materialele incriminate vor fi distruse imediat ce este posibil.

Foto: Mihaela Onofrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *