Se prabuseste economia zonei euro?

Spania neaga, euro scade. Inca nu se confirmasera informatiile privind falimentul Greciei, cand analistii avertizau ca Spania si Portugalia ar putea fi urmatoarele tari intrate in incapacitate de plata. Deja oficialii spanioli infirma zvonurile cu privire la faptul ca Madridul ar fi inceput negocieri secrete cu FMI pentru un imprumut de 280 de miliarde de euro.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a calificat aceste rumori drept “nebunie curata”, dar a recunoscut ca sectorul financiar din tara sa trebuie sa fie urgent restructurat.

De asemenea, Fondul Monetar International a dat asigurari ca „nu exista nicio urma de adevar” in zvonurile aparute pe pietele de capital, potrivit carora Spania va solicita un ajutor international pentru a face fata unei crize a datoriilor asemanatoare celei din Grecia.

Aceleasi zvonuri au facut referire si la o posibila retrogradare a ratingurilor Spaniei de catre Fitch si Standard & Poor’s, insa cele doua agentii de evaluare financiară au dezmintit ca ar intentiona o asemenea miscare.

Euro s-a depreciat, ieri, cu 1% in raport cu dolarul american, la minimul ultimelor 12 luni, continuand declinul, cauzat de temerile investitorilor privind Grecia si gradul ridicat de indatorare al altor state din zona euro.

In ciuda pachetului de bailout, in valoare de 110 miliarde de euro, investitorii raman sceptici in ce priveste stabilitatea statelor din zona euro. Principalele acţiuni europene au inchis in scadere cu 3%, la minimul ultimelor doua luni.

Foto: europeanword.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *