Securitatea Romaniei dezbatuta de presa ruseasca

Jurnalistii de la Radio Vocea Rusiei au realizat un material intitulat SUA vor asigura securitatea României?„. Materialul a fost difuzat in mijlocul lunii Septembrie de catre RUVR:
SUA şi România au semnat acordul referitor la amplasarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României. Conform documentului, în anul 2015 la fosta bază militară sovietică de la Deveselu va fi instalat sistemul de radiolocaţie al complexului Aegis, centrul de conducere operativă a scutului antirachetă şi bateriile mobile cu rachete de interceptare SM-3.

Înainte de intrarea în vigoare a acestui document, el trebuie să fie ratificat de Parlamentul român şi aici nu se prevăd surprize. Bucureştiul urzeşte planuri de amplasare a elementelor scutului antirachetă al SUA pe teritoriul său încă din martie 2010.

Românii sunt gata să primească 20 de rachete de interceptare la baza Deveselu de lângă Caracal. Ele vor fi deservite de 200 de americani, iar serviciile lor, de asemenea amplasarea şi menţinerea sistemului de apărare antirachetă vor fi plătite de SUA.  Washingtonul promite că rachetele SM-3 nu vor fi folosite în timpul testărilor şi ele vor fi lansate doar pentru respingerea unui atac real. Totodată, SUA şi oficialităţile de la Bucureşti afirmă că scutul antirachetă nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. Însă această problemă are două faţete. Evident, acordul dintre SUA şi România nu aduce prejudicii potenţialului strategic al Rusiei. Acest complex este capabil să intercepteze numai rachetele cu rază medie de acţiune. Conform Tratatului de interzicere a rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune, semnat cu americanii şi realizat încă în secolul trecut, Rusia nu posedă asemenea rachete.

Însă din punct de vedere politic, orice paşi unilaterali în sfera securităţii, împiedică dialogul dintre Rusia şi SUA şi periclitează înţelegerile realizate în domeniul limitării înarmărilor strategice ofensive, subliniază preşedintele comitetului pentru afaceri externe al Dumei de Stat Konstantin Kosaciov.

„După cum se ştie, în timpul ratificării Tratatului START, Rusia a făcut o declaraţie atotcuprinzătoare referitoare la faptul că poate ieşi din acest tratat, dacă în sfera apărării antirachetă evenimentele vor evolua după scenarii nefavorabile. Consider că actualul acord semnat de România intră evident în categoria scenariilor nefavorabile”.

În lumina acestor evenimente, Moscova a reamintit încă o dată partenerilor occidentali că sunt necesare obligaţii juridice clare cu privire la faptul că scutul antirachetă european nu este îndreptat împotriva intereselor Rusiei. De asemenea, în cadrul Consiliului NATO-Rusia trebuie să fie elaborate decizii eficiente şi clare cu privire la ideea şi arhitectura scutului antirachetă care va fi amplasat în această regiune.

Având în vedere faptul că atât europenii, cât şi NATO se rezumă doar la fraze generale, încă nu există o concepţie definitivă a scutului antirachetă european general. Acest lucru împiedică dialogul Rusiei cu Occidentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *