Semnal negativ pentru economia regiunii: FMI a plecat din Ungaria

Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au suspendat discutiile de evaluare cu Ungaria in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul lui 2008, avertizand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa adopte masuri dure pentru reducerea deficitului bugetar. Suspendarea discutiilor inseamna ca Ungaria nu va avea acces la fondurile ramase din pachetul de finantare in valoare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI si UE.

Negocierile cu institutiile internationale creditoare ar fi trebuit sa se incheie spatamana aceasta. Forintul s-a depreciat puternic, din cauza incertitudinilor legate de acordul stand-by. Ungaria intentiona sa foloseasca fondurile ramase ca pe o facilitate de siguranta, intrucat statul se finanteaza de pe pietele internationale inca de anul trecut.

Seful misiunii de evaluare a FMI la Budapesta, Christoph Rosenberg, a semnalat ca Fondul vrea mai mult referitor la bugetul pe anul urmator. „Prin definitie, cand ne vom intoarce, daca acest lucru nu se va intampla saptamana urmatoare, guvernul va fi facut mai multe progrese privind bugetul pe anul urmator, care va fi foarte important”, a afirmat el pentru Reuters.

Ungaria are nevoie de acordul cu FMI si UE ca plasa de siguranta pentru a mentine increderea investitorilor de la care se imprumuta. Tara ramane vulnerabila din cauza datoriei publice mari, echivalenta cu 80% din PIB, si a dependentei ridicate de finantare externa. Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy a declarat ca Executivul de la Budapesta nu intentioneaza sa introduca noi masuri de austeritate, intrucat acestea sunt principalul motiv al scaderii economice si somajului ridicat.

Foto: lawyundercover.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *