Serviciul de Informatii Externe al Rusiei la 90 de ani. Medvedev vorbeste despre WikiLeaks

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei trebuie să tragă învăţămintele necesare din situaţia referitoare la scurgerea de informaţii confidenţiale publicate pe site-ul WikiLeaks, a declarat preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, luând cuvântul în cadrul şedinţei consacrate datei de 90 de ani de existenţă a acestui departament, relateaza presa de la Kremlin.

Potrivit Vocea Rusiei, liderul rus a menţionat că fluxul mondial de informaţii din ultimul timp a schimbat sistemul obişnuit de adoptare a deciziilor şi a creat probleme noi. După cum se ştie, site-ul WikiLeaks al cărui fondator este Julian Assange a publicat mii de documente ale autorităţilor americane destinate unui cerc restrâns de persoane. Ca urmare, relaţiile diplomatice dintre unele ţări au devenit tensionate. Cu toate acestea asemenea informaţii reprezintă posibilităţi suplimentare de analiză pentru serviciile speciale.

Preşedintele a menţionat că Serviciul de Informaţii Externe a fost şi va rămâne una din instituţiile importante de stat, indiferent de situaţia din ţară, regimurile politice şi conducători concreţi: „Ţelurile serviciilor speciale, în general, rămân aceleaşi. Se schimbă metodele, se schimbă oamenii, vin şi pleacă noi şefi, dar funcţiile rămân. Nu este nimic de mirare. Astfel e făcută lumea. Serviciile noastre de informaţii, dacă ţinem cont şi de perioada sovietică, a trecut prin multe etape. În prezent ea face parte din comunitatea celor mai puternice şi competitive servicii de informaţii din lume”.

Şeful Serviciului de Informaţii Externe, Mihail Fradkov, a precizat că serviciul pe care îl conduce va fi şi în viitor gata de luptă şi în orice moment fiecare agent de informaţii este pregătit pentru a săvârşi o faptă eroică în interesul ţării. În prezent, agenţii de informaţii se ocupă de acumularea de informaţii adevărate, inclusiv cu caracter preventiv. Începând cu anii 1990, serviciul de informaţii al Rusiei a renunţat la principiul globalismului care s-a format în „perioada de confruntare” cu Vestul. În prezent, SVR îşi îndeplineşte funcţiile în acele regiuni ale lumii, în care Rusia îşi are interesele sale reale.

În pofida gradului înalt de confidenţialitate, se ştie câte ceva despre agenţii de informaţii ruşi, de pildă că în arsenalul serviciului sunt 546 de tipuri de specialişti, printre care analişti, politologi, specialişti în relaţiile internaţionale, sociologi şi care cunosc 76 de limbi ale lumii, relateaza Vocea Rusiei.

Potrivit Vocea Rusiei, in cinstea datei de 90 de ani de existenţă, preşedintele rus a înmânat Serviciului de Informaţii Diploma de Onoare a Comandantului Suprem al Armatei „Pentru apărarea patriei noastre”, iar câţiva agenţi de informaţii au primit distincţii de stat. Însă această ceremonie s-a desfăşurat cu uşile închise: serviciul este de asemenea natură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *