SES: Satelitul ASTRA 5B intra in functiune la 31,5 GRADE EST

satelit-astra-5b_64585SES S.A. (NYSE Euronext Paris si Bursa de valori Luxemburg: SESG) anunta intrarea in functiune a satelitului ASTRA 5B la pozitia orbitala 31,5 grade est, deasupra Europei Centrale si de Est, Rusiei si Comunitatii Statelor Independente. Satelitul asigura servicii DTH (Direct-to-Home), precum si direct-to-cable si contributii la retele de televiziune digitala terestra pe pietele tinta.

ASTRA 5B a fost lansat cu succes la bordul unei rachete Ariane 5 de pe cosmodromul european din Kourou, Guiana Franceza, la 22 martie 2014. Intre timp, satelitul a incheiat cu succes o serie de manevre in orbita si a fost supus mai multor teste care au confirmat buna functionare a acestuia.

ASTRA 5B a fost construit de compania Airbus Defence and Space Systems din Toulouse, Franta, cu ajutorul platformei extrem de fiabile Eurostar E3000. Satelitul este prevazut cu 40 de transpondere in banda Ku (echivalentul a 36 MHz) si sase transpondere in banda Ka. Satelitul transporta si a doua sarcina utila gazduita de SES in banda L pentru Serviciul european geostationar mixt de navigare (EGNOS) al Comisiei Europene. EGNOS contribuie la verificarea, imbunatatirea si raportarea privind fiabilitatea si acuratetea semnalelor de pozitionare in Europa.

ASTRA 5B inlocuieste ASTRA 1G la pozitia orbitala 31,5 grade est, noua vecinatate video SES pentru ECE, Rusia si CSI. Cu ASTRA 5B, capacitatea disponibila in acest slot SES creste de la 19 la 40 de transpondere active. Manevra ilustreaza capacitatile SES de a dezvolta cu succes noi pozitii orbitale folosindu-se de satelitii care si-au indeplinit misiunile principale, pana la suplimentarea slotului orbital cu capacitate satelitara noua, de ultima generatie.

Martin Halliwell, Director Tehnic in cadrul SES, a declarat: „Conform strategiei noastre clar definite, ASTRA 5B extinde considerabil capacitatile satelitare SES pentru regiunea ECE, Rusia si CSI. Odata cu intrarea in functiune (OSD) a satelitului ASTRA 5B, SES are in prezent 1.536 transpondere satelitare active pe flota sa globala formata din 55 de sateliti activi, in 37 de sloturi orbitale in intreaga lume. Vrem sa multumim partenerilor nostri europeni de la Airbus Defence and Space Systems si Arianespace pentru succesul misiunii ASTRA 5B.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *