SES si EUTELSAT isi solutioneaza litigiul si semneaza o serie de contracte privind pozitia orbitala de la 28,5 grade Est

Eutelsat28a_GL4X3SES (Bursa de Valori NYSE Euronext Paris şi Luxemburg: SESG) şi Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) au anunţat semnarea mai multor contracte, printre care o rezoluţie comună a procedurilor judiciare privind dreptul de a opera la poziţia orbitală 28,5 grade est, rezoluţie care cuprinde atât elemente comerciale, cât şi elemente de coordonare a frecvenţelor pe termen lung.

Primul contract pune capăt procedurii de arbitraj iniţiate între Eutelsat şi SES în luna octombrie 2012, conform regulilor Camerei de Comerţ Internaţionale (CCI) din Paris. Litigiul se referea la un drept de utilizare a spectrului de 500 MHz de la poziţia orbitală 28,5 grade est. Eutelsat a încetat operarea acestui spectru la data de 3 octombrie 2013, iar SES operează spectrul începând de la acea dată. Litigiul privind acest drept de utilizare a fost soluţionat, SES operează în continuare sateliţii din locaţia respectivă, iar Eutelsat comercializează independent o parte din capacitatea frecvenţelor disputate anterior.

În cadrul celui de-al doilea acord semnat între cele două companii, Eutelsat a contractat capacitate pe satelit pe termen lung pe flota de sateliţi SES de la poziţia orbitală 28,5 grade est. Eutelsat va comercializa deasupra Europei, pe flota SES, 125 MHz (opt transpondere) din cei 500 MHz disputaţi anterior. Tot pe flota SES, Eutelsat va comercializa şi cei 250 MHz (12 transpondere) care nu au fost supuşi procedurii judiciare. Cele 20 de transpondere vor fi operate pe trei noi sateliţi instalaţi de SES în vecinătatea 28,2/28,5 grade est – ASTRA 2F, ASTRA 2E şi ASTRA 2G – primii doi dintre ei au fost lansaţi şi sunt funcţionali, în timp ce al treilea urmează să fie lansat în cursul acestui an.

Al treilea contract dintre cele două companii se referă la coordonarea frecvenţelor tehnice conform regulilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UTI). Astfel, ambele părţi îşi vor optimiza utilizarea spectrului de la o serie de poziţii orbitale aflate deasupra Europei, Orientului Mijlociu şi Africii. Acesta confirmă şi clarifică în termeni tehnici nivelul acoperirii geografice şi al puterii de transmisie pentru frecvenţele de la aceste poziţii.

„Contractele cu Eutelsat creează un cadru sigur pentru operaţiunile de pe principalele pieţe de radiodifuziune şi date din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa”, a declarat Romain Bausch, Preşedinte şi CEO al SES. „Ele sunt avantajoase pentru întreaga industrie şi în special pentru clienţii şi utilizatorii finali, care beneficiază astfel de servicii satelitare optime. Prin aceste contracte, SES poate valorifica la maxim investiţiile în sateliţi şi flotă şi poate eficientiza operarea echipamentelor şi a spectrului de frecvenţe. Ne putem concentra pe comercializarea de capacitate pe satelit şi pe asigurarea unor servicii excelente clienţilor şi utilizatorilor din întreaga lume.”

Michel de Rosen, Preşedinte şi CEO al Eutelsat, a declarat: „Având ca principale obiective furnizarea unor servicii impecabile clienţilor şi optimizarea utilizării spectrului, Eutelsat şi SES au adoptat o abordare pragmatică şi de afaceri pentru a ajunge la un astfel de acord. Aceste contracte pe termen lung clarifică toate condiţiile privind operaţiunile fără interferenţe, astfel încât fiecare companie să îşi poată extinde activitatea comercială independent, într-un mediu competitiv. Eutelsat îşi propune să asigure servicii inovatoare din una dintre cele mai dinamice vecinătăţi de pe piaţa de radiodifuziune, iar acum îşi poate îmbunătăţi şi mai mult productivitatea resurselor de pe orbită şi viitoarele investiţii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *