Sfaturile ARISTON: Cum să faci economii la încălzirea locuinţei şi producerea de apă caldă

 Catalin Draguleanu, Country Sales and Operations ManagerPotrivit Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de echipamente destinate încălzirii, producerii de apă caldă menajeră şi climatizării aerului, românii ar putea economisi o mare parte din energia dedicată încălzirii locuinţei. În acest sens, o importanţă sporită ar trebui acordată produselor care pot asigura un confort termic ridicat, cu un consum redus de energie.

Astfel, pentru asigurarea unui consum cât mai mic, primul pas este ca la alegerea echipamentelor de încălzire să fie luate în calcul mai ales produsele cu clase energetice ridicate.

„Deşi produsele din clasele A++, A+ şi A au un preţ mai ridicat decât cele din clasele economice, conform raportului calitate-preţ, primele sunt mult mai rentabile, ajutând atât la economisirea energiei pe termen lung, cât şi la reducerea considerabilă a emisiilor de CO2, menajând în acest fel şi echilibrul ecologic”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operations Manager Ariston Thermo România.

Untitledg

 

 

 

În topul celor mai eficiente produse din punct de vedere energetic se regăsesc centralele termice în condensare. Instalarea unui astfel de sistem de încălzire poate aduce o economie de până la 35% la consumul de gaz. În comparaţie cu centralele termice convenţionale, acestea oferă o eficienţă net superioară aducând beneficii maxime din punct de vedere al consumului energetic şi al costurilor.

„O centrală termică convenţională nu produce numai căldură, ci şi abur (condens), care este evacuat. Vaporii de apă din gazele arse conţin energie pe care centralele termice obişnuite nu o recuperează, acestea dispersând energia produsă în timpul arderii. Datorită tehnologiei inovatoare, centralele termice în condensare reutilizează energia gazelor de evacuare şi măresc valoarea calorifică inferioară, atingând astfel o eficienţă termică de până 108% şi aducând economii de până la 35%”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

O altă metodă de economisire a energiei, de data aceasta necesară producerii de apă caldă menajeră, este instalarea unui sistem de panouri solare. Acesta poate duce la asigurarea necesarului de apă caldă menajeră în proporţie de 70%, investiţia putând fi astfel amortizată în aproximativ 5 ani.

Instalarea de încălzitoare de apă cu pompă de căldură reprezintă, de asemenea, o alternativă pentru reducerea costurilor, aducând economii ce pot ajunge chiar şi la 70%.

„Dincolo de faptul că încălzitoarele de apă cu pompă de căldură răspund nevoii de eficientizare a consumului, acestea pot fi folosite şi alături de un sistem de panouri solare, având avantajul de a funcţiona şi iarna şi aducând astfel o economie suplimentară”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Încălzitoarele de apă cu pompă de căldură reprezintă o inovaţie tehnologică pe piaţa locală, acesta producând apă caldă menajeră cu ajutorul căldurii absorbite din aer. Astfel, dacă un boiler electric foloseşte exclusiv energia electrică pentru a încălzi apa, acestea utilizează în proporţie de 70% căldura din aer şi doar în proporţie de 30% electricitatea.

Dincolo de instalarea unui sistem de încălzire ecologic, Ariston recomandă şi respectarea altor principii, care pot aduce, la rândul lor, reduceri suplimentare de costuri. 

Sfaturi practice pentru un plus de economie

Pentru a beneficia de un indice de confort termic potrivit, dar şi pentru a face economii, specialiştii Ariston recomandă accesoriile de termo-reglare (cronotermostate, senzori externi de temperatură, etc)  şi utilizarea programelor de încălzire presetate, sau a propriilor programe personalizate astfel încât instalaţia de încălzire să consume în deplină concordanţă cu nevoile de consum. Mai mult, pentru a evita pierderile semnificative de căldură, nu este indicată instalarea termostatelor în imediata apropiere a ferestrelor.

Radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu încălzesc uniform trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece şi este preferabil să fie dotate cu robinete termostatate, pentru un control al temperaturii în fiecare cameră şi evitarea pierderilor de căldură.

În plus, izolarea locuinţei, a uşilor şi a ferestrelor reprezintă, de asemenea, una dintre investiţiile care, pe termen lung, ajută la utilizarea eficientă a energiei şi reduce semnificativ cheltuielile de încălzire sau de răcire a casei, meţinând temperatura din interior constantă.

Un alt aspect important este şi faptul că atmosfera plăcută din încăpere nu este asigurată doar de temperatură, ci şi de umiditatea aerului. Astfel, cu cât aerul este mai uscat, cu atât senzaţia de răcoare dintr-o încăpere este mai pregnantă.

Potrivit reprezentanţilor Ariston, pentru a asigura funcţionarea unei centrale la randament maxim, instalaţia de încălzire trebuie verificată cel puţin o dată pe an, astfel putând evita atât deteriorarea precoce a sistemului, cât şi consumul crescut de energie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *